PEĆINE: Uništene su Stube Malika Tintilinića. Ne planira se obnova

Foto: Riječanin

U ovom trenutku nema naznaka da će stube Malika Tintilinića biti obnovljene

Krajem prosinca 2018. godine osvanule su bajkovite stube Malika Tintilinića tik do OŠ Pećine.

Dugo zapuštene i prljave stepenice dobile su tada novo ruho u suradnji s kreativnim kolektivom Kombinat. Na preuređenju stuba radilo je šestero ljudi, a umjetničko su djelo hrvatskog muralista, ilustratora i kipara s berlinskom adresom, Ivana Blažetića Šumskog.

(FOTOGALERIJA) Stube Malika Tintilinića na Pećinama oslikane likovima iz Šume Striborove

Ovako su stube izgledale nakon obnove i oslikavanja. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nešto više od godinu dana kasnije stube su ponovo uništene. Kišno riječko vrijeme učinilo je svoje pa se boja isprala.

Ravnateljica Jasna Vukonić-Žunić po završetku oslikavanja stuba najavila je kako je intencija škole da se učenici uključe u održavanje stuba kako one ne bi bile prljave i oštećene. No to se do sada nije dogodilo, mada su, kako kaže ravnateljica, imali pristanak roditelja za aktivaciju učenika u tom smislu.

“Prvotno je to bilo zamišljeno. Veliki dio roditelja je bio za, ali stubama je potreban stroj za pranje. Mi za to nemamo financije”, kaže Vukonić-Žunič koja tvrdi kako stube nisu uništene: “Prljave su. U ovom trenutku ne mogu reći da su uništene”.

Dodaje da su stube ipak čistili metlom, ali da imaju problem s njihovim održavanjem jer su na javnoj površini.

“Ne možemo ih adekvatno održavati jer su na javnoj površini. Nisu bile u sustavu održavanja Čistoće iako su na javnoj površini”, kazala je ravnateljica pa objasnila da su uputili apel Gradu Rijeci koji je od početka 2020. godine, prema navodima ravnateljice, uvrstio stube u sustav održavanja Komunalnog društva Čistoća.

O navedenim izjavama ravnateljice Vukonić-Žunič obavijestili smo Čistoću. Dobili smo sljedeći odgovor:

“Stube Malika Tintilinića na Pećinama ne nalaze se u redovnom programu održavanja javno-prometnih površina, što znači da KD Čistoća nije u obvezi čišćenja istih. Međutim, kako zbog dobre suradnje s odgojno-obrazovnom institucijom i temeljem molbe ravnateljice Osnovne škole Pećina, tako i samoinicijativno, KD Čistoća Stube Malika Tintilinića učestalo izvanredno održava i to pometanjem. Upravo su tako navedene stube bile pometene i u ovaj ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine”, kazao je Milan Zagorac, glasnogovornik KD Čistoća.

“Također, temeljem izvanrednih naloga, iste se višekratno i pralo. Nažalost, na atmosferske prilike poput kišnog nevremena kao i na samo habanje stepenica uslijed učestalog korištenja, KD Čistoća zaista nije u mogućnosti utjecati. Stoga ne možemo prihvatiti konstataciju da su Stube Malika Tintilinića u lošem stanju zbog neadekvatnog postupanja KD Čistoća, naročito u svjetlu činjenice da se čišćenju pristupa u skladu s mogućnostima i to na adekvatan način, a mimo predviđenog programa, upravo u namjeri da iste budu čiste te sigurne za prolaznike”, ističe Zagorac.

Hoće li i kada stube biti obnovljene – ne zna se, ali se o tome i ne razmišlja.

“U ovom trenutku nismo o tome razmišljali. Radimo sada neke druge stvari. Nećemo dirati umjetničko djelo. Ukoliko to bude potrebno kontaktirat ćemo umjetnika”, zaključila je Vukonić-Žunič.

Bojana Guberac

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari