POČELA 42. MARUNADA U Lovranu sve u znaku slatkog (i skupog?) ploda jeseni – kilogram kestena 50 kuna!

Danas je u lovranskoj galeriji Laurus na Trgu Slobode svečano otvorena 42. Marunada, tradicionalna manifestacija posvećena slatkom plodu jeseni – kestenu. Otvorenje au uveličali Puhački orkestar Lovran, Folklorni ansambl “Zora” te djeca iz Dječjeg vrtića Lovran i Učeničkog doma Lovran.

maruni2

Manifestacija se ovoga, prvoga vikenda održava u Lignju, sljedećeg se seli u Dobreć, a potom u Lovran.

U programu 42. Marunade su razna događanja, pa će, osim uzgastronomsku ponudu slastica i raznih jela od maruna, posjetitelji moći sudjelovati i u zabavnim, sportskim i edukativnim sadržajima te kupiti sirove marune.

Uz tradicionalnu ponudu maruna, kolača, meda od maruna i ostalih slastica od maruna, Lovran danas unatoč dosadnoj kišici i vjetrovitom vremenu odiše posebnom atmosferom što ga svakako svrstava među poželjnija izletišta u našoj županiji ovoga vikenda. I ne samo ovoga, jer kao što možete vidjeti na priloženom plakatu manifestacije, ovogodišnja Marunada se proteže kroz nekoliko tjedana na više lokacija.

marinada3

Jedino što pomalo kvari potpuno zadovoljstvo posjetitelja i izletnika je cijena kilograma kestena koja iznosi na štandovima nemalih 50 kuna, pa se mnogi izletnici, spajajuću ugodno s korisnim, radije umjesto kupnje upuštaju u istraživanje šumskih predjela širom županije…

Marunada-2015-plakat_v

 

[highlight]

Lovranski marun nakon nekoliko godina počeo se oporavljati

Iz Turističke zajednice Lovrana, koja je organizator Marunade, su, najavljujući ovogodišnju manifestaciju, istaknuli da se lovranski marun nakon nekoliko godina počeo oporavljati, odnosno da se počeo oporavljati nakon što su poduzete mjere protiv dva najveća uzročnika njegova lošijeg uroda – raka kore i nametnika ose šiškarice.

Maruni su vrsta pitomih kestena čije je prirodno stanište podno obronaka Učke, posebice u okolici Lovrana, a u odnosu na druge kestene, maruni su veći i svjetliji te, kažu na Liburniji, puno ukusniji. (h)

[/highlight]

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari