Počinje rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres

Budući izgled zapadnog dijela luke Cres

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna nastavak je uređenja creske rive koji će izravno doprinijeti povećanju kvalitete života stanovnika otoka Cresa i otočića u okruženju

Županijska lučka uprava Cres predstavila je danas projekt „Rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres“ čiji radovi službeno započinju s prvim danima rujna.

Riječ je o projektu kojim će se izgraditi vanjski lukobran za prihvat linijskih putničkih brodova te urediti kopneni dio luke, kojeg čini uski obalni pojas i plitko priobalno more koje se proteže uz creski obalni put – vrijedan gradski prostor, značajan u stvaranju slike i identiteta Cresa. Projekt je jedan od najznačajnijih od osnivanja ŽLU Cres te jedno od dosad najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

Predstavljanje projekta Rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres

„Ponosan sam što je Županijska lučka uprava Cres započela s ovim važnim investicijskim projektom kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana. Prije svega, realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, i ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima. Upravo su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, zbog čega mi je drago što je i Cres dio priče o povezivanju hrvatskih otoka“, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako će se realizacijom projekta smanjiti gužva i zakrčenost u luci koje su vrlo učestale u razdoblju ljetne sezone.

Ravnatelj ŽLU Cres Anton Opatić

„Nikada se kao dosad nije ulagalo u lučku infrastrukturu. Tu poglavito moramo zahvaliti europskim fondovima, lučkim upravama koje pripremaju te projekte, ali i Ministarstvu koje im pomaže u samom procesu prijave. Još prije tri godine, kad sam preuzeo ulogu ministra, inzistirao sam na tome da započne gradnja lučke infrastrukture. Danas investicije u prometnu infrastrukturu iznose oko 20 milijardi kuna te, ponavljam, posebno sam ponosan na to što gradimo luke. Ovakvi projekti imaju veliki značaj za razvoj hrvatskog priobalja i hrvatskih otoka“, naglasio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Anton Opatić, Marina Medarić, Oleg Butković, Tonino Picula i Kristijan Jurjako

„Drago mi je što novu parlamentarnu sezonu započinjem dobrom europskom pričom, i to baš na otoku Cresu koji će, kroz projekt vrijedan 39 milijuna kuna dobiti pristanište za sigurnije i kvalitetnije povezivanje otočana creskog arhipelaga. Riječ je o izvrsnom primjeru suradnje svih razina vlasti i još jedna potvrda kako otoci mogu uspješno povući europska sredstva za vlastiti razvoj, što građani otoka i zaslužuju“, izjavio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

„Ova hvalevrijedna investicijska renesansa u naš lučki sustav događa se u godini kad slavimo 20 godina od osnivanja županijskih lučkih uprava koje su osnovane upravo s ciljem kako bi unaprijedile izgradnju na pomorskom dobru. Veseli me ova investicija u luci Cres budući da je riječ o projektu kojim će se unaprijediti lučka infrastruktura Cresa“, zaključila je zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te zahvalila svima koji su zaslužni za pokretanje ovog velikog projekta.

„Nova zapadna luka Cres stvorit će jednu potpuno novu vizuru našeg grada te ćemo, realizacijom projekta, dobiti kvalitetniji ulazak u luku koja će u budućnosti zadovoljiti potrebe naših sugrađana i posjetitelja. Županijska lučka uprava napravila je vrijedan iskorak u ostvarenju tog cilja i stvara luku koja odgovara standardima 21. stoljeća. Kao gradonačelnik grada u kojem će se realizirati ovaj vrijedan projekt, ponosan sam što će se na taj način ojačati i integriranost otoka Cresa i otočića creskog arhipelaga u širu prometnu mrežu, što izravno utječe i na poboljšanje uvjeta obrazovanja i dostupnosti medicinske skrbi stanovnika otoka“, rekao je gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021. godine, a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena.

Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari