OBNOVA BAŠTINE

Pogledajte kako će izgledati ljetna pozornica na kastavskoj Crekvini! Pripremni radovi počinju u ponedjeljak

Riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni 2 milijuna kuna

U ponedjeljak 23. studenog započinju pripremni radovi ograđivanja gradilišta na Crekvini što označava početak jednog od najznačajnijih projekata u staroj gradskoj jezgri Kastva – „Povežimo se baštinom“, a koji se izvodi u okviru Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem izgradnje novih i revitalizacije postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine.

Ukupna vrijednost projekta „Povežimo se baštinom”, kojeg sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznosi 76.376.459,15 kuna, iznos EU financiranja je 36.369.926,74 kuna, a Grad Kastav je uključen s uređenjem trga Lokvina i lokaliteta Crekvina.

Što se tiče Crekvine, riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni 2 milijuna kuna. Tada je napravljena konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta, a ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine koji je nasilno otvorila talijanska vojska nakon Prvog svjetskog rata. Ujedno su na prostoru istočne sakristije uređeni novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice: muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori.

Do kraja ove godine radit će se na sanaciji bočnih zidina, a većina parkirnih mjesta će u tom razdoblju biti dostupna.

Cijela investicija, vrijedna 5,8 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do proljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari