Pogledajte kako izgledaju svečano otvoreni novi paviljoni studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu

Svih 750 ležaja je popunjeno, cijena smještaja formirana je prema troškovima i iznosi 532 kune

Prigodnom svečanošću održanom na Kampusu Sveučilišta na Trsatu službeno su otvoreni novi studentski paviljoni u koje će se useliti 750 studenata.

kampus8

U travnju ove godine Sveučilište je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 178.629.017,85 kn za projekt ‘Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci – 1. faza (TRIS)’, kojima su izgrađeni prvi paviljoni studentskog smještaja na Kampusu.

Svečanom otvorenju paviljona koje je održano nakon 96. redovite sjednice Senata nazočili su rektor Sveučilišta Pero Lučin, ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te brojni uzvanici među kojima su bili bivši rektori, dekani fakulteta, profesori i studenti te predstavnici izvođača radova.

kampus4

Rektor Sveučilišta Pero Lučin rekao je kako su prvi stanari ovih paviljona ovoga ljeta bili studenti sportaši s Europskih sveučilišnih igara. No, ovim otvorenjem obilježeno je useljenje prvih stotinjak stanara – studenata Sveučilišta u Rijeci. “Svih 750 ležaja je popunjeno, cijena smještaja formirana je prema troškovima i iznosi 532 kune, odnosno studenti participiraju s 50% cijene. Za one slabijeg imovinskog stanja smještaj će biti subvencioniran“, kazao je rektor Lučin.

kampus6

“Županija bez Sveučilišta nije regija. Sveučilište bez kampusa nije Sveučilište a Kampus bez domova za studente nije kampus. I mi danas svjedočimo ostvarenju tog cilja da prvi studenti ovdje imaju onaj dio koji im treba unutar 24 sata. Ovdje studiraju, ovdje im je riješena prehrana, a moraju negdje i spavati. Karika koja još nedostaje je sportska infrastruktura, kako igrališta tako i dvorane. Dio slobodnog vremena studenti trebaju provesti u sportu, bavljenju sportom i bavljenju kulturom. Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta jer ovo je generacijski projekt“, rekao je Komadina prilikom otvorenja.

kampus5

„Odluka da kroz Prostorno-plansku dokumentaciju područje Trsata, skupa s vojarnom u kojoj je još bila vojska prenamijenimo za budući sveučilišni kampus i Sveučilišnu bolnicu bila je vjerojatno jedna od najvažnijih odluka donesenih tijekom mog mandata“, naglasio je gradonačelnik Vojko Obersnel te dodao kako sve što je postignuto posljednjih godina na području kampusa, učinjeno je sinergijom Grada i Sveučilišta.

kampus3

 

„Što direktno, što indirektno, u otkup zemljišta, ustupanje zemljišta Sveučilištu, izgradnju potrebne infrastrukture, do sada smo uložili preko 133 milijuna kuna. Ostalo nam je još puno posla. Pred nama je nastavak izgradnje druge faze, izgradnja objekata i preseljenje drugih fakulteta na područje kampusa, uređenje sportske infrastrukture, izgradnja Sveučilišne bolnice, što ćemo, duboko se nadam realizirati u godinama koje dolaze. Nema razvoja modernog grada bez razvoja modernog Sveučilišta“, dodao je gradonačelnik Obersnel.

kampus9

kampus2 kampus1

Foto: PGŽ, Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari