U ČETVRTAK NA KORZU: Pridružite se obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Puštanjem crnih balona pet minuta nakon dvanaest sati organizatori žele naglasiti kako je za ubijene žene sada već kasno…

U Rijeci će u četvrtak 22. rujna neformalna Riječka mreža za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko – goranske zajedničkim snagama obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Svrha obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje nad ženama ne smije tolerirati.

Program obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama:

10:00 – 11:45 (Dolac 7b)

– Okupljanje u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta PU
– Izložba dječjih radova na temu nenasilja u kojoj će, između ostalih, sudjelovati i djeca iz Dječjeg doma “Tić” Rijeka
– Informativno-edukativni štand za građane/ke

11:45 – 12:00 – Formiranje povorke i kretanje prema Korzu

12:05 (Korzo)

– Zajedničko puštanje crnih balona s Korza

12:10 – 13:00 (Korzo)

– Štand na Korzu na kojem će Riječka mreža dijeliti svoje informativne materijale

Puštanjem crnih balona pet minuta nakon dvanaest sati organizaori žele naglasiti kako je za ubijene žene sada već kasno. Riječka mreža poziva sustav i društvo u cjelini da se sustavno omogući kvalitetna i pravovremena briga za žene-žrtve nasilja kako više ne bi dolazilo do ovakvih tragičnih slučajeva!

Riječka mreža za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko – goranske županije poziva sve građane da se priključe događaju.

Neformalnu Riječku mrežu za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja čine:

• Centar za participaciju žena u društvenom životu
• Centar za socijalnu skrb Rijeka – podružnica Obiteljski centar
• Dječji dom “Tić” Rijeka
• Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci
• SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava
• “Sv. Ana” – Caritasov dom za žene i djecu
• Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.)

Također, policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s partnerima provest će niz aktivnosti kojima će obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Europski tjedan mobilnosti.

Aktivnosti će se održavati u i ispred Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, u ulici Dolac, koja će od 7 do 22 sata bit će zatvorena za sav promet od Strohalove do Barčićeve ulice.

Tijekom navedenih događanja građani će do večernjih sati moći pogledati izložbu dječjih likovnih radova na temu prevencije nasilja, isprobati simulator vožnje i tzv. pijane naočale, a na info-punktovima će im biti dostupan različiti promidžbeni materijal na temu prevencije nasilja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari