U SVIBNJU ZAVRŠETAK RADOVA

Pogledajte kako napreduju radovi na budućoj Gradskoj knjižnici Rijeka

Radovi na novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka koja nastaje u tzv. T-objektu u kompleksu Benčić trebali bi biti gotovi do svibnja iduće godine.

Obilasku gradilišta buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Niko Cvjetković, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, Ana Trošelj i pročelnik Odjela za kulturu  Grada Rijeke Ivan Šarar, a obilazak gradilišta vodio je glavni projektant Saša Randić.

Obnova zgrade buduće Gradske knjižnice Rijeka, tzv. T-objekta, je uz Dječju kuću sastavni dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 162.123.324,61  kuna, a za realizaciju su osigurana bespovratna EU sredstva  u iznosu 68.206.564,00 kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Zgrada Gradske knjižnice Rijeka je, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće, četvrti objekt koji se u bivšem industrijskom kompleksu Benčić preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture.

„Zadovoljan sam što se najveća investicija u kulturi u Republici Hrvatskoj, polako, ali sigurno privodi kraju“, rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Marko Filipović i istaknuo kako je riječ o investiciji nešto većoj od 75 milijuna kuna te da se radi o nastavku investicija potpomognutih europskim sredstvima.

„Grad Rijeka rekorder je po povlačenju europskih sredstava. Treba istaknuti kako su prije ovoga već završeni projekti izgradnje, odnosno obnove zgrada u koje su se smjestili Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Kada ova zgrada u kojoj se danas nalazimo bude dovršena, Rijeka će dobiti najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj, a kada cijeli Art kvart bude dovršen i kada zaživi u svom punom kapacitetu bit će ovo jedan novi gradski dnevni boravak za sve Riječanke i Riječane“, istaknuo je zadovoljstvo gradonačelnik Filipović.

Kako je objasnio ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, paralelno s izvođenjem građevinskih radova na zgradi, događa se cijeli jedan drugi proces, a to je osmišljavanje usluga smještaja fonda u budućoj zgradi knjižnice, kao i osmišljavanje različitih programskih sadržaja.

„U novoj zgradi knjižnice smjestit će se oko 150 000 knjiga i periodike. Već smo sada u toj fazi da u potpunosti već znamo i gdje će se koja zbirka nalaziti i kako će funkcionirati cijela zgrada. Gradska knjižnica napokon dobiva jednu adekvatnu infrastrukturu u kojoj se otvaraju brojne mogućnosti za provedbu raznih programa i vjerujem da ćemo biti dobri domaćini svim našim sugrađanima“, komentirao je Cvjetković.

Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem će biti smještena  strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka  bruto površine oko 1282 m2. Neto površina, na svim etažama iznosi 4530 m2. Etaže će biti povezane stubištem i liftovima.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane.

Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu bit će smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

Prema riječima glavnog projektanta Saše Randića, još uvijek je u tijeku izvođenje glavnih građevinskih radova kojima se završava osnovna konstrukcija zgrade, a uskoro bi trebali započeti i radovi na postavljanju krova zgrade.

„Radovi na rekonstrukciji ove zgrade izuzetno su složeni jer se radi o objektu koji datira iz druge polovice 19. stoljeća i nalazi se na izuzetno mekanom terenu. Iz tog je razloga puno vremena bilo potrebno da se izvedu svi radovi potrebni za stabilizaciju zgrade. Budući da je zgrada dio bivšeg industrijskog kompleksa nastojali smo zadržati taj industrijski štih što je više bilo moguće“, objasnio je Randić.

Pixsell

Stanje radova na zgradi buduće Gradske knjižnice

Završeni su radovi na betoniranju ploče trećeg kata i sva tri otvora tehničkih prostorija (takozvanih jezgri) na trećem katu buduće Gradske knjižnice te je skinuta tzv. teška skela koja je držala oziđe zgrade.

U tijeku su radovi na postavljanju armature i oplate za betoniranje preostalih stupova trećeg kata te su betonirani  zidovi suterena i prizemlja nožice (T-nastavka, budućeg glavnog ulaza u zgradu) objekta. Radi se i na montaži čelične konstrukcije T-nastavka završno sa drugim katom.

Pixsell

S dovršetkom izvedbe međukatnih konstrukcija postavljene su i zaštitne cijevi za polaganje električnih instalacija.

Na oko 25% površine objekta izveden je prvi (podložni) sloj fasade uz popravak i formiranje postojećeg razdjelnog vijenca, a sve prema profilaciji i smjernicama konzervatorskog odjela iz Rijeke.

Pixsell

Također, konzervatorski odjel dostavio je očitovanje i konačno mišljenje temeljem kojeg su naručeni radovi na izradi i montaži više od 160 prozora buduće knjižnice. Prozori, naime moraju zadržati postojeći izgled i otvore, ali isto tako i zadovoljiti sve karakteristike bitne za energetsku učinkovitost objekta.

Dovršetak čelične krovne konstrukcije cijeloga objekta očekuje se do kraja studenog ove godine, a kompletno “zatvaranje” osnovnog volumena objekta sa pokrovom i svim prozorima trebalo bi biti izvedeno tijekom siječnja sljedeće godine.

Pixsell

Gradska knjižnica Rijeka broji oko 25 000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično. Nakon što je dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka dobio svoj novi prostor u Dječjoj kući, u novoj zgradi knjižnice po prvi će puta svoj zasebni knjižnični odjel dobiti i mladi.

Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. „Ulazimo u posljednjih 6 mjeseci radova na zgradi nove Gradske knjižnice. Projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ izvodi se u predviđenim rokovima i troškovima što je s obzirom na poskupljenje cijena u građevinskom sektoru prilično veliki uspjeh“, istaknuo je Šarar.

Pixsell

Do sada obavljeni radovi na T-objektu

Radovi na obnovi T-objekta i njegovu preoblikovanju u Gradsku knjižnicu započeli u rujnu 2019. godine i izvode se na ukupnoj površini od 5.825 m².

Radi konzervatorskih uvjeta prvotno se planiralo što više sačuvati izvorno stanje objekta, izvorne gabarite, otvore konstrukcije, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijale i tehniku gradnje te sačuvati i restaurirati metalne stupove kao postojeće konstruktivne elemente zgrade.

Pixsell

Kako bi se zgrada ojačala i kako bi se osigurala nosivost buduće knjižnice, u proteklom je razdoblju, između ostalog, izvršeno temeljenje s 400 stupnjaka, odnosno ušpricavala se cementna smjesa pod tlakom od 400 bara u tlo na dubinu od oko 15 metara. Međutim, prilikom izrade ojačanja dolazilo je do povećanih deformacija i napuknuća postojećih konstruktivnih elemenata zgrade te je prijetilo njeno urušavanje. Zbog toga, kao i zbog sigurnosti buduće građevine koja je projektirana kao knjižnica, izmijenjen je i dopunjen projekt na način da se promijenila nosiva konstrukcija objekta.

Pixsell

Knjižnica se, naime, gradi po principu po kojem je izgrađena i Dječja kuća, odnosno čuvaju se vanjski zidovi a gradi se unutrašnjost uz očuvanje elemenata koji se mogu iskoristiti i očuvati, pa se tako u novu unutrašnju armirano betonsku konstrukciju implementiraju i 84 originalna čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije koja su prethodno pažljivo demontirana.

Srušen je i suteren te postojeće temeljne ploče, a kako bi se sačuvali vanjski zidovi objekta, izgrađena je tzv. teška skela koja je držala na okupu kompletno ziđe zgrade.

Radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. iz Zagreba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari