UZ PRIGODNI PROGRAM

U čitaonici na Trsatu proslavljena pedeseta obljetnica pjevačkog zbora udruge „Jeke Primorja“

U Hrvatskoj čitaonici Trsat upriličena je proslava pedesete obljetnica Kulturno-umjetničke udruge „Jeka Primorja“ i predstavljena monografija „Odjeci Jeke“.

Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge “Jeka Primorja” Rijeka svoje početke vezuje uz tri riječka zbora (“Mladost”, “Matetić Ronjgov” i “Jedinstvo”) čija povijest seže 75 godina unatrag. Od tri navedena zbora 1971. godine nastala je “Jeka Primorja” kao krovna umjetnička udruga s ciljem promicanja amaterskog pjevanja, ne samo na području grada Rijeke već cijelog Hrvatskog primorja.

Program zbora je raznovrstan – od klasičnih zborskih skladbi, suvremenih djela, narodne glazbe, do negro-spirituala i oratorija. Posebno se njeguju skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu. Osim nastupa u domovini, zbor je imao više uspješnih nastupa u inozemstvu. Zbor su vodili mnogi zapaženi dirigenti (Dušan Prašelj, Aleksandra Matić, Darko Đekić i dr.), a od 2010. godine zbor vodi maestro Igor Vlajnić. Za svoj rad i uspjehe, zbor je dobio više nagrada i priznanja, između ostalih i Nagradu grada Rijeke.

Uz kraći prigodni program Mješovitog pjevačkog zbora „Jeke Primorja“, nastupili su i gosti iz Krapine, članovi KUD-a „Ilirci“ te je predstavljena monografija „Odjeci Jeke“. Autor monografije i dirigent Igor Vlajnić predstavio je monografiju, a prvi primjerak je svečano uručen obitelji preminulog počasnog predsjednika „Jeke“, Adolfa Krbavca – Edija.

Svečanosti je u ime Grada Rijeka prisustvovao pročelnik za kulturu Ivan Šarar koji je odmah na početku čestitao rođendan „najdražoj Jeki“ i dodao da se Rijeka često karakterizira kao grad punka, rocka, jazza i slično, ali Rijeka je suštinski glazbeni grad. „Jako sam sretan što su oni u onim zadnjim trenucima ‘starog normalnog’ bili ljudi koji su otvorili Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture”, dodao je pročelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views