Pogodi li Rijeku jaki potres, ove bi se zgrade i ceste mogle urušiti!

(Foto: HUKM.hr)

Ovo ljeto niz manjih potresa uzdrmao je Rijeku, od kojih je najjači bio magnitude 3,1 prema Richterovoj ljestvici

Potres magnitude 4,8 prema Richteru pogodio je krajem prošle godine Split i izazvao veliku paniku u gradu. Popucale su ceste, evakuirani su zaposlenici gradskih službi, a građani su izašli na ulice.

Ovo ljeto niz manjih potresa uzdrmao je Rijeku, od kojih je najjači bio magnitude 3,1 prema Richterovoj ljestvici.

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je procjenu rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Izrađene su ukupno 42 karte koje se odnose se na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu.

Nadalje, obrađeni su sekundarni rizici kao što je aktivacija klizišta ili erozija terena, kao i rizik od poplave na području Grada Zagreba. Procijenjeno je i vrijeme pristupa žurnih službi nakon potresa, evakuacijski putevi za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.

(Foto: HUKM.hr)

Navedeni satelitski sustavi omogućili su izradu detaljnijih prikaza rizika čime je Republika Hrvatska dobila jednu od najkvalitetnijih procjena rizika i ranjivosti od potresa (pouzdanost dobivenih rezultata viša je od 80% što je među prvih 5 rezultata u svijetu) korištenjem najsuvremenijih tehnologija, sa svrhom jake stručne podloge u određivanju daljnjih mjera smanjenja rizika i podizanja sigurnosti stanovništva na navedenim područjima te povlačenju fondova EU iz područja sigurnosti i upravljanja rizicima.

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta kao glas struke u Republici Hrvatskoj razvija metodologije i alate kriznog menadžmenta te je povezana s brojnim istovrsnim organizacijama u svijetu, gdje je Copernicus EMS jedan od ključnih partnera jer cijene jedino stručnost i smisao za inovacije.

(Foto za Split: HUKM.hr)

(Foto za Dubrovnik: HUKM.hr)

Udruga koristi satelitske sustave daljinske detekcije u određivanju opsega posljedica neželjenih događaja od razornog potresa u Italiji prije godinu dana, što se nastavilo u daljnjem praćenju katastrofa po svijetu zbog čega je Udruga danas priznata na međunarodnoj razini. Senzori satelita korišteni su tijekom izrazito naporne požarne sezone u Republici Hrvatskoj te je požarnim kartama popraćen svaki veći požar kao potpora operativnim snagama na terenu i informiranju građana, rađene su procjene rizika nastajanja požara na dnevnoj i tjednoj bazi te se usporedno ušlo u detaljne analize najviših/neprihvatljivih rizika na području Republike Hrvatske (potres i požari), objavio je HUKM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari