KAKO ŽIVE NAŠI STARIJI GRAĐANI? Besplatne tečajevi, šetnje Rijekom, tematska predavanja… ne mogu nadomjestiti (pre)male mirovine

Foto: Ilustracija

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se na inicijativu UN-a od 1990. godine obilježava 1. listopada, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke prezentiran je dio programa usmjerenih poboljšanju kvalitete života starijih osoba koji se provode u Rijeci

Čestitavši Međunarodni dan starijih osoba, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako se često starija životna dob povezuje s rizikom od siromaštva nakon umirovljenja, što se ne bi smjelo događati. Iako ne može mijenjati mirovinski sustav, Grad Rijeka daje potporu nizu programa kako bi osobe starije životne dobi mogle ostati uključene u društveni život te imati priliku za aktivan i dostojanstven život.

Programi Matice umirovljenika Rijeka

Tako je Matica umirovljenika Rijeka, koju su na obilježavanju u Gradskoj vijećnici predstavljali predsjednik Aldo Soldatich te koordinator klubova umirovljenika Petar Nikolić, predstavila svoj najpopularniji program – besplatne tečajeve učenja stranih jezika. Edukaciju volonterski provode studenti i studentice Odsjeka za germanistiku, anglistiku i talijanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U proteklih sedam godina 537 umirovljenika upisalo je 872 različitih tečaja. Tečajeve u prosjeku upiše oko 150 polaznika, a interes za učenje stranih jezika prelazi broj raspoloživih volontera.

Teme se dogovaraju s polaznicima, a većinom su vezane uz snalaženje na putovanjima, pomoć drugima u snalaženju u Hrvatskoj te termine vezane uz računala, kuhanje i blagdane. Prijave za tečajeve započinju krajem godine, a tečajevi se održavaju tijekom proljeća na adresi Verdijeva 11/I u trajanju od tri mjeseca. Više o tečajevima stranih jezika u Matici umirovljenika Rijeka.

Programi Centra tehničke kulture Rijeka

Centar tehničke kulture Rijeka među svojim brojnim programima ima sve više onih usmjerenih upravo osobama starije životne dobi. Kako je kazala Hana Galogaža, sve je krenulo od održavanja besplatnih informatičkih tečajeva, koje od 2005. godine organizira Grad Rijeka. Tečajevi se odvijaju u Centru tehničke kulture Rijeka, Školjić 6.

Grupe se formiraju prema prijavama, a u trajanju od 20 školskih sati raspoređenih tijekom dva tjedna, pa tako u sljedećoj radionici koja uskoro kreće još uvijek ima slobodnih mjesta. Tečajevi su namijenjeni umirovljenicima, osobama s invaliditetom, braniteljima, korisnicima Socijalnog programa Grada Rijeke te kućanicama iznad 55 godina. Više o besplatnim tečajevima osnovnog informatičkog obrazovanja i načinu prijave.

Iz grupe starijih osoba koje su u CTK polazile rodila se ideja za pokretanje programa koji bi Riječane i Riječanke upoznavao s njihovim gradom. Program „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ provodi se od 2011. godine, i to jednom mjesečno od rujna do lipnja, a uključuje šetnje Rijekom i okolicom te tematska predavanja. Novosti o obilascima i predavanjima mogu se pratiti na web stranici CTK Rijeka ili putem Facebook grupe Rijeka-Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli.

Utorak s penzićima

U sklopu projekta „Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima“, kojeg podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodi se ciklus predavanja i radionica „Utorak s penzićima“, u sklopu kojeg svakog posljednjeg utorka u mjesecu starije osobe imaju priliku poboljšati svoju digitalnu pismenost.

Teme radionica su raznolike, od toga kako odabrati laptop ili Internet poslužitelja, obraditi fotografije ili služiti se Internet bankarstvom.

Sveučilište za treću dob

U suradnji s gradovima Rijekom i Opatijom Sveučilište u Rijeci od 2008. godine provodi program „Sveučilište za treću dob“ namijenjen građanima Primorsko-goranske županije, iznad 55 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

Edukativni programi nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom. Kako je kazao Zoran Baljak, godišnje se organiziraju dva ciklusa edukacija, na jesen i u proljeće, a uključuju glavni ciklus od 10 ili 20 sati predavanja te jednokratna predavanja.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Do danas je održano 35 ciklusa predavanja, a različite programe odslušalo je više od 600 polaznika. Polaznike ponajviše interesiraju predavanja vezana uz umjetnost i psihologiju, a uskoro će biti objavljen poziv za prijavu za sljedeći ciklus predavanja. Više na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Kako su potvrdili svi organizatori programa, osobe starije životne dobi izuzetno su motivirane za stjecanje novih znanja, a koliko se radi o zainteresiranoj publici potvrđuje i podatak da brojni predavači vrlo rado vode takve edukacije. Polaznici su kao razloge za sudjelovanje u programima naveli potrebu za stjecanjem novih znanja i posebice druženjem, ili riječima jednog od polaznika Sveučilišta za 3. dob: „Osjećamo se da nismo stranci u današnjem dinamičnom društvu.“.

Vježbe ordinacije dr. Batinića

Svi sudionici predstavljanja programa u Gradskoj vijećnici imali su priliku vježbati uz Ordinaciju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Mile Batinića, koja od 2007. godine uz potporu Grada Rijeke provodi program “Vježbe za poboljšanje psihofizičkog zdravlja kod osoba srednje i starije životne dobi”.

Glavni cilj programa je usporiti prirodni proces starenja, održati što dulje gipkost tijela i mobilnost zglobova, te spriječiti propadanje mišića kao i gubitak koštane mase. Time se poboljšava koordinacija pokreta, te se smanjuje mogućnost od pada i prijeloma, te se poboljšavaju funkcije svih organskih sustava.

Program se realizira kroz cijelu godinu izuzev srpnja i kolovoza, a provodi se na više lokaliteta u Rijeci u različitim terminima.

Polaznike Sveučilišta za 3. dob najviše zanimaju umjetnost i psihologija
POLAZNIKE SVEUČILIŠTA ZA 3. DOB NAJVIŠE ZANIMAJU UMJETNOST I PSIHOLOGIJA (FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI)

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari