KREĆU RADOVI

Položen kamen temeljac za 90 novih POS-ovih stanova na Martinkovcu

Simboličnim polaganjem kamena temeljca danas je obilježen početak gradnje novih 90 stanova koji se na riječkom Martinkovcu grade po modelu društveno poticane stanogradnje.

Projektom POS Martinkovac izgradit će se tri stambene zgrade na dvije čestice ukupne površine od 6.113 m2, na jugoistočnom dijelu Martinkovca, s pristupnim putovima,  hortikulturnim uređenjem okoliša i uređenjem parkirnih mjesta koja će se nalaziti u okolišu zgrada.

Zgrade će biti u cijelosti identične i u svakoj će se nalaziti 30 stanova, donose mrežne stranie Grada Rijeke.

Od ukupno 90 stanova, 36 je jednosobnih s dnevnim boravkom i 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom, a  orijentirani su prema jugozapadu i jugoistoku. Zgrade će se sastojati od podruma, prizemlja i 4 kata, odnosno od ukupno 6 etaža, u podrumu će se nalaziti spremišta stanova, dok su prizemlje i 4 kata namijenjeni stanovanju. Svaka zgrada imat će lift i stubišta od podruma do 4. kata.  

Kroz oko godinu i pol dana, što je rok dovršetka projekta POS Martinkovac, 90 riječkih obitelji ovdje će naći svoj novi dom“, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na polaganju kamena temeljca dodajući kako Grad Rijeka, uz nastavak izgradnje stanova po modelu POS-a, razmišlja i o mogućnostima gradnje stanova za najam za one građane koji svoje stambeno pitanje ne mogu riješiti putem kreditnih zaduženja.

Gradnja 90 POS-ovih stanova na Martinkovcu dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke upravo kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po uvjetima koji su znatno povoljniji od tržišnih.

Ravnatelj APOS-a Grada Rijeke Hrvoje Šćulac rekao je kako će se budući stanovi na Martinkovcu prodavati prema važećoj Listi prvenstva na kojoj je 707 kupaca, a cijena će im biti 10.200,00 kuna po m2 što je i maksimalna cijena određena Zakonom o poticanoj stanogradnji.

Ukupna vrijednost investicije na Martinkovcu iznosi 54.539.400,00 (s PDV-om) od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao 4.394.168,75 kn.

Dio sredstava u iznosu od 11.362.375,00 kn, osiguran je iz proračuna RH dok se ostatak sredstava, u iznosu od 38.782.856,25 kn, odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja kupci uplaćuju po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.

VIDEO DANA:

Treba reći i kako je Grad Rijeka da bi se uopće stvorili potrebni uvjeti za izgradnju novih stambenih zgrada na Martinkovcu, u projektnu dokumentaciju te izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture na tom području uložio ukupno 11.834.159,54 kuna.

Obilježavanju početka radova na Martinkovcu prisustvovali su, uz spomenute gradonačelnika Rijeke i ravnatelja APOS-a, još i Nejc Hrastnik, direktor tvrtke VG5 d.o.o. iz Ljubljane koja je izvođač radova, direktor tvrtke AG-projekt Ivica Lazaneo, direktor tvrtke AREA arhitekture Miroslav Gudelj,  zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar i pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Denis Šulina.

Dovršetkom dovršetak projekta POS Martinkovac, Rijeka će imati ukupno 676 stanova izgrađenih po modelu društveno poticane stanogradnje.

Podsjetimo, Grad Rijeka se još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje i do sada je po tom modelu izgrađeno 586 stanova.

Već 2002. godine izgrađena su 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima, u što je za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos uloženo 26 milijuna kuna.  Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka  2006. godine osnuje  Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, od toga POS Rujevica I. faza 124 stana, POS Rujevica II. faza 80 stanova, POS Donja Drenova 80 stanova i POS Hostov breg I. faza 95 stanova. Ukupna vrijednost tih projekata po modelu POS-a ostvarenih putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke iznosi 222 milijuna kuna.

Također, Grad Rijeka je Sveučilištu u Rijeci bez naknade ustupio zemljište na Drenovi te preuzeo obvezu izgradnje potrebne infrastrukture i uređenja okoliša za što je utrošeno oko 14 milijuna kuna, a u svrhu realizacije Sveučilišnog programa poticane stanogradnje u Rijeci.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari