PODUZETNIČKI INKUBATOR HUBBAZIA

U Opatiji otvoren prvi Centar za inovacije u turizmu u Hrvatskoj

Danas je otvoren poduzetnički inkubator Grada Opatije – HUBBAZIA. Cilj je projekta omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva te pozicioniranje Opatije kao grada inovacija, kreativnosti i novih projekata

Grad Opatija će provedbom ovoga projekta (trajanje projekta: 24. srpnja 2019. – 24. srpnja 2022.) uspostaviti start-up inkubator usmjeren na kreativna rješenja u turizmu – HUBBAZIA.

Glavne ciljne skupine su fizičke osobe s namjerom osnivanja poduzeća, novoosnovana poduzeća i postojeća poduzeća dok su krajnji korisnici infrastrukture organizacije i poduzeća koje će pružati usluge u sklopu inkubatora, lokalno stanovništvo te studenti koji će putem inkubatora imati pristup prvim koracima pokretanja vlastitog poslovanja.

Projektom je uređen i opremljen prostor Vile Antonio, a tijekom provedbe projekta uspostavit će se i provoditi programski ciklusi za poduzetnike usmjereni na njihovo jačanje te poticanje stvaranja novih poduzeća.

Ukupna vrijednost projekta: 2.543.985,25 kuna Ukupno prihvatljivi troškovi projekta: 2.242.385,25 kuna Iznos bespovratnih sredstava: 1.874.634,07 kuna
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Grad Opatija strateški se opredijelio za novi zamah u razvoju grada kroz korištenje sredstava europskih fondova, u prijavi i realizaciji kojih ćemo i u narednom razdoblju biti vrlo aktivni. O tome da je Centru za inovacije u turizmu, sasvim logično, mjesto u Opatiji govori činjenica kojom se ponosimo, a to je da je povijest hrvatskog turizma povijesno vezana uz naš grad, pa tako Opatiju opravdano zovemo „kolijevka turizma“, što je tim važnije obzirom da je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana Hrvatske”, rekao je gradonačelnik Fernando Kirigin na otvaranju HUBBAZIA-e.

“Danas otvaramo prvi Centar za inovacije u turizmu u Hrvatskoj i tek jedan od nekoliko u svijetu. Ovaj projekt Opatiju stavlja opet u razred najboljih, mjesto koje Opatija i zaslužuje. Narednih godinu dana, sredstvima fondova EU, sufinancirati će se pet generacija polaznika koji će imati priliku svoje poduzetničke ideje od začetka do finaliziranja – realizirati. Sve radionice i edukacije su besplatne, čak je osiguran i potrošni materijal i pribor”, kazao je Tomislav Lesinger, voditelj HUBBAZIA-e.

“Nedostatak radne snage u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj je izražen više nego ikada. HUBBAZIA, kao poduzetnički inkubator, je izvrstan početak i sigurna sam da će proizvesti nove generacije poduzetnika koji će poboljšati turističku uslugu, diversificirati ponudu i razviti kvalitetnu i kvalificiranu radnu snagu. Negdje trebamo početi, a Grad Opatija je, kao kolijevka hrvatskog turizma, više nego idealno mjesto za to”, naglasila je Ana Jajalo, bivša polaznica pilot projekta „Da se mene pita“ (nagrađena sudionica projekta u sklopu kojeg su mladi kreirali budući poduzetnički centar „Hubbazia“, a danas samostalna poduzetnica).

Savjet mladih Grada Opatije u proteklom mandatu bio je prepoznat kao jedan od važnih dionika u uspješnosti provedbe pilot programa ,,Da se mene pita…”, kao i u programu predinkubacije ,,Nastali u 60 sati”, a koji su prethodili uspostavi opatijskog poduzetničkog inkubatora.

“Najveća vrijednost ovog projekta je što je on izrazito važan za razvoj poduzetničke klime Grada Opatije, ali isto tako, a što je možda i bitnije – to je da je on u cijelom svom obuhvatu bio izrazito participativan. Takvi projekti daju mladima u Opatiji vjetar u leđa i poticaj da ostanu sudjelovati, živjeti i raditi na svojim idejama u Opatiji, kazala je Sara Sušanj, bivša predsjednica Savjeta mladih Grada Opatije.

Trenutno su otvorene prijave za 1. projektni Ciklus do 05. 8. 2021. te Grad Opatija ovim putem poziva zainteresirane da se prijave na program inkubacije poduzetničkih ideja u turizmu koji se provodi u suradnji sa Visokom poslovnom školom PAR.

Svoju ideju sudionici će oblikovati i početi realizirati sa stručnjacima iz 6 područja: stručnjak za razvoj proizvoda i poslovanja, stručnjak za financije, stručnjak za marketing, stručnjak za prodaju, stručnjak za web design te investicijski stručnjak. Zadnji mjesec je mjesec finalnog savjetovanja i zatvaranja financijskih konstrukcija, nakon čega slijedi Demo Day, dan kada svoju ideju polaznici prezentiraju javnosti i investitorima.

Dodatne informacije možete saznati na web stranici hubbazia.opatija.hr, facebooku te poslati upit mailom na hubbazia@opatija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari