PONOS GRADA: Sveučilište u Rijeci obilježilo 45 godina postojanja

Obilježen je Dan riječkog Sveučilišta na kojem je sumiran godišnji rad, dodijeljeni počasni doktorati, zvanja i titule te rektorove nagrade studentima

Ove se godine slavi 45 godina postojanja Sveučilišta u Rijeci te 385 godina visokog obrazovanja u Rijeci, a danas je, povodom Dana riječkog Sveučilišta održana svečana sjednica Senata u dvorani Građevinskog fakulteta.

Predstavnici hrvatskih i stranih sveučilišta te Rektorskog zbora RH

Ovom su događaju prisustvovali Rektorski zbor Republike Hrvatske, predstavnici nacionalnih i inozemnih sveučilišta, dekani i prodekani sveučilišnih sastavnica te izaslanici državne, regionalne i lokalne vlasti, a u ime Grada Rijeke svečanosti je nazočio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

Obrazovanje mladih temelj razvoja čovjeka i društva

Filipović je izrazio ponos Grada Rijeke što Sveučilište u Rijeci svojom strukturom i djelovanjem dokazuje kako je obrazovanje mladih temelj razvoja čovjeka i društva, a njegovi profesori, znanstvenici i studenti pokazuju na nove vrijednosti u našem društvu.

„Sveučilište ima veliku podršku Grada u svim svojim razvojnim projektima i bez Sveučilišta Rijeka ne bi bio grad kakav danas jest, moderan grad u kojem žive i rade mladi obrazovani ljudi, sveučilišni grad, grad znanja i znanosti, istraživanja i umjetnosti“, rekao je Filipović te istaknuo kako riječko sveučilište sve češće postaje odabirom studenata europskih zemalja što jedan od razloga zašto je upravo Sveučilište partner Rijeke – Luke različitosti u programu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Na kraju, zamjenik gradonačelnika je čestitao svima koji su danas dobili službena priznanja za svoj rad.

Sjednici Senata prisustvovali su predstavnici sveučilišnih sastavnica i studenata

Riječko Sveučilište razvija se u pravome smjeru

Na sjednici je rečeno kako se riječko Sveučilište razvija u pravome smjeru te postaje moderno europsko sveučilište, no i kako treba biti kritičan prema vlastitom radu i uvjetima u kojima se taj rad odvija da bi se postigao napredak u kvaliteti i obujmu znanja kojeg sveučilišni profesori mogu pružiti svojim studentima.

Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak pohvalila je rezultate riječkog Sveučilišta, ali i podsjetila njegove vodeće ljude na posjedovanje velike odgovornosti prema društvu, a posebno prema studentima. Ramljak je navela kako napredak mora biti glavni poticaj daljnjem radu Sveučilišta, što se može postići ako se znanje i znanost u svakoj situaciji stave ispred površne informiranosti i predrasuda, te poželjela da se riječko Sveučilište u dogledno vrijeme nađe na vodećim svjetskim listama najboljih obrazovnih institucija.

Sveučilište u Rijeci trenutno nudi 167 studijskih programa

Rektorica je istaknula rast broja studenata

U godišnjem izvještaju rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije zabilježeni su pozitivni trendovi na razini cijelog Sveučilišta. Rektorica je istaknula rast broja studenata u svim vrstama studija, preddiplomskim, diplomskim i postdiplomskim studijima, rast ponude studijskih programa, rast broja doktoranada i znanstvenih publikacija te rast zadovoljstva studenata Sveučilištem, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Također, Prijić Samaržija izdvojila je i jačanje suradnje s lokalnom zajednicom, što je vidljivo u povećanom broju projekata koje se zajednički izvode. Rektorica se požalila na podfinanciranost i nedovoljnu fleksibilnost u nastavi te izrazila svijest o odgovornosti i dužnosti koju vodstvo Sveučilišta mora ispuniti donošenjem važnih odluka, ističući da ne treba zazirati od kritike i samokritike.

Nakon prigodnih obraćanja, slijedile su svečane dodjele počasnog doktorata znanosti akademiku Danielu Rukavini, dodjele počasnog zvanja i titule profesora emeritusa Julijanu Dobriniću, Čedomiru Bencu, Branku Blaževiću i Vidoju Vujiću te dodjele rektorovih nagrada studentima.

Sjednica Senata zaključena je izvođenjem studentske himne „Gaudeamus igitur“.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari