Prazni paneli na Korzu, u centru grada postavljena znakovita izložba

Praznim postamentima na Korzu obilježen je Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

U povodu Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti na riječkome Korzu postavljena je izložba koja ukazuje na poraznu sliku socijalne nejednakosti među djecom te pogubni utjecaj siromaštva na djecu.

Izložba se sastoji od praznih panela osim prvoga koji nosi poruku „Treba li nam doista još jedna izložba u borbi za djetinjstva jednakih mogućnosti?“.

Kako ističu organizatori izložbe, udruga Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, u Hrvatskoj 60 tisuća djece živi ispod praga siromaštva, a 20 tisuća zbog neimaštine nikad nije pohađalo izvanškolsku aktivnost. Svakom drugom siromašnom djetetu nedostupne su usluge osoba poput logopeda i drugih stručnjaka neophodnih za njihov razvoj, a nemaju ni mogućnosti za odlazak u kino, kazalište i muzej, kao ni na školske izlete ili izlete s obitelji moje mjesto

U Rijeci postoji 500 djece koje žive ispod razine siromaštva, a program udruge Centar za kulturu dijaloga pod nazivom „Moje mjesto pod suncem“ jedini je program u Rijeci koji sustavno radi s pedesetak djece koje žive ispod praga siromaštva, svakodnevno im pružajući razne radionice, pomoći u učenju te kulturne i sportske sadržaje.

„Ovom akcijom želimo senzibilizirati javnost na problem pogubnog utjecaja socijalne nejednakosti među djecom te da zajednica rješavanju ovoga problemu pristupi konkretnim aktivnostima i smanji socijalno raslojavanje najmlađih pripadnika našega društva, gradeći društvo jednakih šansi u kojem sva djeca imaju priliku za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive“, ističu u Centru za kulturu dijaloga.

Okupljenima na Korzu su se obratili Ana Karakaš i Zoran Grozdanov iz programa udruge Centar za kulturu dijaloga „Moje mjesto pod suncem“, zamjenik riječkog gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, a podršku programu dali su glumica HNK Ivana pl. Zajca Jelena Lopatić te glazbenik Zoran Badurina iz riječke grupe Jonathan.

Zamjenik gradonačelnika Filipovića zahvalio se udruzi koja svojim angažmanom u zajednici i volonterskim radom doprinose suzbijanju siromaštva, posebice kod djece.

Socijalni program Grada Rijeke obuhvaća preko 1800 mladih i djece, koji ostvaruju preko 3.000 prava na različite oblike pomoći, za što se iz gradskog proračuna odvaja oko 7 milijuna kuna na godišnjoj razini, što je otprilike četvrtina proračuna Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Grad Rijeka već čitav niz godina kontinuirano surađuje i sufinancira provedbu projekata i programa, pružajući svojim građanima zaštitu koja je znatno viša nego što to propisuje zakonska regulativa.

Izložba se sastoji od praznih panela osim prvoga koji nosi poruku „Treba li nam doista još jedna izložba u borbi za djetinjstva jednakih mogućnosti?“

Pročelnica Mušković naglasila je kako Grad Rijeka, osim programa „Moje mjesto pod suncem“ podupire i niz drugih projekata i programa različitih udruga i ustanova čiji je cilj smanjiti nejednakost i socijalnu uključenost. Izložba će na Korzu biti postavljena do 21. listopada.

Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke obilježit će i okruglim stolom „Izazovi roditeljstva u kriznim situacijama uzrokovanim neimaštinom“, koji će se održati u petak, 18. listopada s početkom u 13 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16. Cilj okruglog stola je okupiti predstavnike organizacija civilnog društva, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, ministarstva, akademske zajednice te građanstva u cilju otvaranja javne rasprave i aktualizacije različitih izazova vezanih roditeljstvo u doba kriza uzrokovanih neimaštinom. Okrugli stol se održava pod pokroviteljstvom Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari