SJENICA ZA DRUŽENJE

PREDIVNO Riječka udruga Pegaz uredila Sjenicu dobrih želja

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz” Rijeka uredila je Sjenicu dobrih želja.

Sjenica je malom svečanošću održanom 21. rujna otvorena za korištenje na prostoru udruge u Draškoj dolini, na adresi Put pod Rebar 10. Sjenica je namijenjena za boravak i druženje korisnika Udruge, kao i za provedbu različitih aktivnosti na otvorenom. Uz predstavnike Grada Rijeke, otvorenju su prisustvovali korisnici programa inkluzivnog volontiranja – štićenici Doma za odrasle osobe “Turnić”, koji su svojim volonterskim radom zasadili sadnice čempresa te postavili ukrasni materijal.

VIDEO DANA:

U sklopu projekta Grad Rijeka je financirao nabavu sjenice – nadstrešnice a krovom od trapeznog lima i crijepni u vrijednosti od 25.690,00 kn. Volonterskim radom i donacijom tvrtke Vodogradnja  d.d. Varaždin izrađeni su betonski temelji te hortikulturno uređen okoliš sjenice.

Osnovni ciljevi projekta “Sjenica dobrih želja“ usmjereni su na poboljšanje kvalitete života za direktne korisnike (osobe s problemima mentalnog zdravlja i osobe s invaliditetom), koji se u projekt uključuju volonterskim doprinosom pri uređenju i održavanju javne površine.

Projektom je uređen adekvatni javni prostor namijenjen rekreaciji i rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom grada Rijeke i za provedbu aktivnog slobodnog vremena građana grada Rijeke na otvorenom. Projektom se potiče stvaranje zdravih navika kod djece, mladih i odraslih osoba s invaliditetom, osjećaj vlastite vrijednosti i korisnosti te razvijanje svijesti o očuvanju okoliša te boravku na svježem zraku. Projektom se izravno uređuje zapuštena javna površina u prostor od koristi za lokalnu zajednicu.

Prostor udruge Pegaz uređivan proteklih godina kroz Riječki program lokalnog partnerstva

Inače Udruga „Pegaz“ već je u dva navrata uređivala prostor Udruge kroz Riječki program lokalnog partnerstva 2014. i 2015. godine pod nazivima „Stari voćnjak ponovo živi“ i „Uređenje terapijsko-rekreativnog  prostora u Draškoj dolini“. Ukupna vrijednost projekata bila je 60.500,00 kn, od čega je učešće Grada Rijeke 29.000,00 kn, dok je doprinos lokalne zajednice i 30-ak volontera bio 31.500,00 kn.

Proračunska sredstva Grada u proteklim godinama utrošena su za nabavu betonskih ploča za uređenje vrtne staze, drvene građe za izradu mostova i ograde, raznog sitnog materijala potrebnog za postavljanje staza te izradu mosta i ograde, kao i za nabavu sadnica voćki i ukrasnog bilja.

Ovim projektom poboljšana je uređenost zelene površine koja služi za boravak i rekreaciju korisnika i posjetitelja. Korisnici projekta su djeca s različitim poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom Primorsko-goranske županije koji inače koriste sadržaje i programe Centra “Draška dolina”  (dijagnoze: cerebralna paraliza, autizam, syndrom Down, pervazivni razvojni poremećaj, smetnje govora, vida, sluha, poremećaji u ponašanju, teškoće učenja), roditelji i članovi obitelji direktnih korisnika te  šire građanstvo grada Rijeke i susjednih općina.

Broj izravnih korisnika je 300 osoba. Udruga provodi svoje programe svakodnevno kroz terapijski program, volonterski program i rekreativni program.

Projekt može poslužiti kao primjer dobre prakse u suradnji neprofitne organizacije (Udruge) i jedinice lokalne samouprave (Grad) u uređenju zapuštene javne površine koja služi kao javno dobro – rehabilitaciju osoba s invaliditetom te rekreaciju građana.

Riječki program lokalnog partnerstva

Kroz Riječki program lokalnog partnerstva za 2021. godinu poduprijet će se realizacija šest projekata, a ovo je prvi koji je u potpunosti završen.

Riječkim programom lokalnog partnerstva omogućeno je da se direktnim projektnim prijedlozima građana, skupina građana, organizacija i udruga organizira i sufinancira uređenje manjih javnih površina – od obnova dječjih igrališta i izgradnje novih igrališta, preko uređenja zelenih ili javnih gradskih površina, do saniranja manjih divljih deponija i slično.

U razdoblju od 2005. do 2020. godine prijavljeno je ukupno 209 projekata, od čega je 111 projekata odabrano za realizaciju. Uspješno je do kraja 2020. godine realizirano ukupno 106 projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari