Predstavljena obnovljena povijesna vodosprema Podvežica

U očuvanom i sada obnovljenom povijesnom objektu planira urediti svojevrsni mali tehnički muzej „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak”

Uoči Svjetskog dana voda, predstavljena je obnova treće od četiri za planirane povijesne vodospreme u Rijeci – vodosprema Podvežica na Sv. Križu.

Za razliku od do sad rekonstruiranih vodosprema, ova se zbog malog kapaciteta ne koristi za vodoopskrbu, već se u očuvanom i sada obnovljenom povijesnom objektu planira urediti svojevrsni mali tehnički muzej „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak” s eksponatima na temu vode, izvora, vodotoka, perila, fontana, šterni i povijesti vodoopskrbnih sustava Rijeke i Sušaka.

Svečanom predstavljanju vodospreme nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa zamjenikom Nikolom Ivanišem, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini, ali i Alberto Linić, danas umirovljenik, koji je 27 godina radio na projektima riječke vodoopskrbe.

Riječ je o trećoj obnovljenoj povijesnoj vodospremi u sklopu projekta obnove četiri povijesne vodospreme više od 100 godina starog sušačkog vodovoda – Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac – Bulevard te njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.

„Treću godinu zaredom u povodu Svjetskog dana voda udahnjujući život još jednoj povijesnoj riječkoj vodospremi odajemo počast vodi i značajnoj ulozi koju ona ima za postanak, nastanak i razvoj našeg grada. Obnovljene riječke vodospreme nisu samo građevine impozantnih pročelja oblikovane u stilu visoke secesije, već živući svjedoci stoljetne brige grada o vodno-komunalnom standardu njegovih žitelja. One su i podsjetnik na vodno obilje koje od davnina baštinimo, a koje smo dužni očuvati za naraštaje koji slijede,“ poručio je direktor ViK-a Marochini.

Vodosprema Podvežica više od 40 godina nije u funkciji vodoopskrbe

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je moto ovogodišnjeg Svjetskog dana voda – Voda za sve, najbolje opisuje brojna ulaganja u postojeću vodovodnu i kanalizacijsku mrežu pa je, primjerice, cijelo područje grada pokriveno vodoopskrbom.

S ciljem očuvanja riječke vode, čiste i dostupne svima, uskoro kreće jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj – 1,7 milijardi vrijedan projekt, od čega je 1,2 milijarde kuna osigurano iz EU fondova – koji obuhvaća izgradnju 217 kilometara nove i rekonstrukciju postojeće kanalizacije, rekonstrukciju dijela vodovoda te gradnju novog uređaja višeg stupnja pročišćavanja.

Upravo je voda, uz rad i migracije, jedna od tri najvažnije odrednice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Iduće godine, kada će Rijeka ponijeti ovu prestižnu titulu, bit će obnovljena i posljednja, ujedno i najatraktivnija povijesna vodosprema, Vidikovac na Bulevardu.

Vojko Obersnel, Anton Linić, Nikola Ivaniš i Andrej Marochini

Kao što je vodosprema Pećine od 2017. godine postala svojevrsno proširenje dječjeg vrtića Vežica i mjesto za dječju igru, vodosprema Križ 2018. godine pretvorena u krasan vidikovac, a vodosprema Podvežica udomit će mali tehnički muzej, tako će vodosprema Vidikovac moći ugostiti različita kulturna događanja.

Zanimljivo je kako ove vodne građevine nose naziv dijela grada koji opskrbljuju vodom, a ne lokaliteta na kojem su smještene. Tako se, primjerice, vodosprema Pećine nalazi na Podvežici, a vodom opskrbljuje naselje Pećine, a vodosprema Podvežica se nalazi na Svetom Križu.

U obnovu povijesne vodospreme Podvežica uložene je oko 272 tisuća kuna. Radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema” Rijeka, dok je tvrtka „Kvarner gradnja” d.o.o. Rijeka bila zadužena za uređenje zemljane površine uokolo vodospreme.

Radovi osnovnoškolaca na temu vode

Od svih povijesnih vodosprema sušačkog vodovoda jedino danas predstavljena obnovljena vodosprema Podvežica, ukupnog kapaciteta 500 m3, nije u funkciji vodoopskrbe, i to od 70-tih godina dvadesetog stoljeća, nakon što je u neposrednoj blizini sagrađena nova vodosprema Vežica, deset puta većeg kapaciteta.

Prilikom predstavljanja revitalizacije vodospreme Podvežica organizirana je i izložba dječjih radova polaznika radionice Vodni agent Rijeka u riječkim osnovnim školama Podmurvice, Zamet i Brajda, a svečanost je uveličao nastup ženski vokalno-instrumentalni trio Diversity.

Program obilježavanja Svjetskog voda u Rijeci se nastavlja i sutra, na sam datum obilježavanja Svjetskog dana voda.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari