Predstavom “Zauvijek” u Rijeci završio Needcompany festival

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, izvedbom predstave „Zauvijek“, u petak, 6. ožujka skupina Needcompany izvela je i posljednji riječki nastup u sklopu Needcompany festivala koji se u okviru programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture održavao od 29. veljače do 6. ožujka.

Autorica i koreografkinja predstave koju su izveli članovi jedinstvene belgijske umjetničke skupine Needcomapny je Grace Ellen Barkey koja je zajedno sa svojim partnerom Janom Lauwersom 1986. i osnovala Needcompany.

Inspiraciju za predstavu Barkey je pronašla u glazbi Gustava Mahlera, njegovoj simfoniji „Das Lied von der Erde“ (Pjesma o zemlji), točnije posljednjem stavku simfonije „Der Abschied“ (Rastanak) što je jedno od njegovih najosobnijih djela koje odražava njegovo stanje uma. 

Kada je Mahleru dijagnosticirana teška srčana bolest, napisao je prijatelju: „Izgubio sam sve što sam postigao u okvirima onoga za što sam mislio da jesam, i sada moram, poput novorođenčeta, ispočetka učiti svoje prve korake“. Čovjekova borba s vlastitom smrtnošću u suprotnosti je s vječnom prirodom koja se neprestano obnavlja. Barkey se u svojoj predstavi, jednako kao i Mahler u svojoj glazbi, bavi pitanjem smrtnosti polazeći od teze kako nitko ne može izdržati stalnu pohvalu životu. Smrt ili, bolje rečeno, konačnost ljudskog života, također zaslužuje pjesmu ili ples. Pjesma u predstavi, kao i orkestracija, izvedena je u intimnom okružju prisjećanja glumca Maartena Seghersa koji glumi mračnu ulogu očajnog pjevača bez pratnje koji pobuđuje sjećanja na tugu Mahlerovog usamljenog lutalice. Golema glazbena pratnja ga je napustila i sada, gol, pjeva djeliće pjesme rastanka koja bez instrumentalne pratnje zvuči sasvim apstraktno. 

Predstava „Zauvijek“ krhka je izvedba puna nade. Rastanak postaje nešto što izmiče, što se rastavlja i tako prikazuje dijelove ljepote i snage.

Nakon predstave članovi skupine Needcompany sudjelovali su i u razgovoru s publikom o doživljajima predstave. Razgovor je moderirala Vedrana Klepica, hrvatska dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica.

Tijekom tjedan dana trajanja Needcompany festivala u Rijeci, publika je imala prilike pogledati i predstavu „Koncert benda koji gleda u krivom smjeru“ te dvije izvedbe predstave „Sve što je dobro“ nastale u koprodukciji Rijeke 2020, HNK Ivana pl. Zajca, skupine Needcompany i njihovih partnera. 

U prostoru DeltaLaba bila je postavljena i izložba „18 videa“ umjetničkog dvojca Lemm&Barkey, a za bolje razumijevanje umjetničkog rada Needcompanyja, na samom početku festivala održan je i uvodni razgovor koji je publiku pripremio na umjetnički izričaj ove belgijske umjetničke skupine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari