Novi strani jezik u ponudi studentima riječkog Sveučilišta, osnovan lektorat za mađarski jezik

Foto: Uniri

U svečanoj dvorani Mađarskog instituta u Zagrebu održano je potpisivanje Sporazuma o osnivanju Lektorata mađarskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Sporazum su potpisali Nj. E. Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekanica Filozosfkog fakulteta Sveučiliša u Rijeci. izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra.

Podsjećamo, Nj. E. g. József Zoltán Magyar, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj i gđa Anita Györei, druga savjetnica i stalna zamjenica veleposlanika, posjetili su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 4. rujna 2019. Ondje su ih ugostile rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti otvaranja lektorata mađarskog jezika na Filozofskom fakultetu pri Odsjeku za kroatistiku i to po modelu već uspostavljenih lektorata poljskog, makedonskog i slovenskog jezika. Studenti Sveučilišta u Rijeci tako bi u sklopu izbornog kolegija mogli učiti mađarski jezik, ali i saznati nešto više o mađarskoj kulturi i civilizaciji te zajedničkoj prošlosti hrvatskog i mađarskog jezika i naroda.

Veleposlanik g. Magyar tada je izrazio je veliki interes za otvaranjem lektorata mađarskog jezika u Rijeci, čime bi se mađarski jezik, osim u Zagrebu i Osijeku, mogao učiti i na riječkom sveučilištu.

Učenje mađarskog jezika na Sveučilištu u Rijeci započet će od iduće akademske godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari