SLIKOVNICA 'KAMENČIĆI OD SUZA'

Priča o slijepom bakarskom vodonoši putuje Europom

Radionica - Miljenko Šegulja

Nedavno nas je razveselila vijest da će priča o projektu posvećenom slijepom bakarskom vodonoši biti uvrštena u katalog dobrih praksi europske inicijative Cultural Heritage in Action.

“Inicijativa je prepoznala vrijednost u reakciji TZ Grada Bakra na nepredvidivost pandemije kreiranjem novog edukativnog, inkluzivnog projekta. Priča o bakarskom vodonoši okupila je zajednicu unatoč restrikcijama koje su obilježile i proteklu godinu. “, ivijestili su iz TZ Grada Bakra.

Podsjetimo, slikovnica o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu pod nazivom „Kamenčići od suza” predstavljena je u obliku tiskanog izdanja i zvučnog zapisa krajem 2021. godine. Ona može poslužiti kao sredstvo za samostalno istraživanje Bakra stopama bakarskog vodonoše.

Ivan Čop je, nakon više od stotinu godina, kroz dječja srca ujedinio zajednicu u najširem smislu: od brojnih sponzora i javnih ustanova koji su rado podržali projekt, lokalnih kreativnih snaga, stručnih voditelja, do autora teksta i ilustracija, a to su učenici 4. razreda OŠ Bakar sa mentoricom Almom Hess, 4. razreda PŠ Krasica sa mentoricom Bosiljkom Vrban Arh i 7.a razreda OŠ Hreljin s mentoricom Anom Emili Odović u generaciji 20/21.

Izložba radova o vodonoši

“Ovo nije prvi put da je primjer turističkog razvoja Bakra zapao za oko europskim organizacijama. Jedna od vodećih svjetskih organizacija za interpretaciju baštine Interpret Europe uvrstila je Bakar u brošuru svoje inicijative „Recreating Tourism Through Heritage Interpretation” (Obnavljanje turizma kroz interpretaciju baštine).

TZ Grada Bakra prva je organizacija destinacijskog menadžmenta u Hrvatskoj i među prvima u Europi koja je organizirala tečaj za vodiče interpretatore organizacije Interpret Europe 2018. godine. Prepoznavši potencijal interpretacije baštine i njenu dodanu vrijednost za destinaciju, do danas je u Bakru realizirano gotovo 20 interpretacijskih projekata. Organizacija Interpret Europe istaknula je ovakvo djelovanje kao primjer destinacijama diljem Europe.”, dodaju iz TZ Grada Bakra.

Takala – Miljenko Šegulja

Treba istaknuti da su se, uz Bakar, u spomenutoj brošuri Interpret Europe našle još tri hrvatske destinacije, a to su Ližnjan, Vrsar i Središnja Podravina. Ova europska organizacija je upravo u Hrvatskoj pronašla najbolje primjere prakse oplemenjivanja turizma kroz interpretaciju baštine, nudeći uzor i drugima za kvalitetan i održiv oporavak destinacija. (I. Silla)

Audio slikovnicu „Kamenčići od suza” možete poslušati ovdje:

Bakarski vodonoša – audio slikovnica

Tura o vodonoši

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari