Puštanjem balona na Korzu u Rijeci obilježen Svjetski dan autizma

Pod motom “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo” danas se i Rijeka točno u podne puštanjem balona na Korzu pridružila obiježavanju Svjetskog dana autizma

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka u suradnji sa Centrom za autizam Rijeka, te DV Rijeka, kao i sve Udruge članice Saveza diljem Hrvatske, obilježile su Svjetski dan autizma pod motom i na način koji sugerira Autism Europe – puštanjem balona sa gradskih trgova uz prisustvo predstavnika lokalne zajednice i građana.

U Rijeci su tako točno u podne sa štanda na Korzu predstavnici gradske i županijske vlasti, pustili balone zajedno s djecom, roditeljima, građanima i djelatnicima Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Centra za autizam Rijeka.

U 12 i 30 h na izložbi “Tkano, vezeno, filcano” u Narodnoj čitaonici, Korzo 24, predstavljeni su radovi polaznika Centra za autizam Rijeka uz podršku terapeuta CZA.

Grad Rijeka i ove godine priključit će se u večeri 2. travnja globalnoj akciji osvjetljavanja plavim svjetlima svojih znamenitosti i time stati uz bok svjetskim metropolama koje će i ove godine podržati ovo obilježavanje osvjetljavajući znamenitosti gradova plavom bojom u znak podrške.

Ove godine  Centar za autizam Rijeka postao je samostalna obrazovna Ustanova kojoj je osnivač Grad Rijeka. Još se nije definiralo rješenje za odrasle polaznike Centra koji su prešli 21 godinu, a ima ih 10, te u Centru očekuju da se u suradnji sa resornim ministarstvom i problem odraslih primjereno definira.

Dugogodišnja je želja djelatnika da Centar za autizam Rijeka bude regionalni centar podrške, a ne samo obrazovna Ustanova i da provodi programe rane intervencije, obrazovanja, mobilnih timova, te radionica i skrbi o odraslima….,budući imaju sve resurse stručnog kadra sa dugogodišnjim iskustvom.

Djelatnici Centra su inicirali izgradnju Senzornog parka koji se radi u dvorištu Centra, već je postavljeno nekoliko sprava no još nije kompletiran, a sve zahvaljujući velikom srcu donatora s ovog područja , te Gradu i Županiji.

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka već desetu godinu provodi program rane intervencije za djecu s autizmom, financiran od Ministarstva demografije putem trogodišnjih projekata, a provodi ga struka Centra za autizam u vanradnom vremenu.

Grad Rijeka i Primorsko goranska županija također podržavaju rad Udruge godišnjim projektima za aktivnosti udruge i radionicu izrade torbi (rad djece i terapeuta)! Sudionici su Projekta potpomognute komunikacije koji provodi UNICEF, a također sudjeluju u Erazmus projektu- ESIPP “Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spectra autizma” .

Ove godine kao članica Saveza udruga za autizam Hrvatske žele poslati poruku Vladi da im je dosta puštanja balona i obećanja i da žele što skorija sustavna rješenja za osobe s autizmom u Hrvatskoj i dostupnost usluga; od dijagnostike i zdravstvene skrbi, rane intervencije, primjerenog obrazovanja dostupnog u svim sredinama RH, te cjeloživotne skrbi odraslih, jer život ne staje sa 21. godinom kada naša djeca postaju odrasle osobe s autizmom .

Zato roditelji šalju poruku: „NE ŽELIMO RADITI POSAO DRŽAVE – mi smo nadogradnja i korektiv sustava, ali ne možemo nositi sustav!“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari