Radionica “Priča o Benčiću” uvodi najmlađe u novi Art kvart Benčić

Kroz igru i zabavu djeca uče o povijesti industrijske Rijeke i nastanku kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić kao i budućnosti tog prostora

U sklopu programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, Vijeće mladih Benčić i Muzej moderne i suvremene umjetnosti provode edukativnu radionicu Priča o Benčiću koja na zabavan način djeci približava nastanak kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić, ali ih upoznaje i sa budućom namjenom tog prostora.

„Radionica je namijenjena učenicima od 2. do 6. razreda osnovne škole koji rješavanjem jednostavnih, ali interaktivnih zadataka otkrivaju priču o nastanku kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić, tko je bio taj čovjek po kojem je tvornica dobila ime, kako se stare industrijske zgrade prenamijenjuju i postaju sjedište kulture, te koja je budućnost novog riječkog art kvarta. Učenici su podijeljeni u nekoliko grupa i svaka grupa za sebe rješava zadatke tako da se tu razvija i timski duh, a nakon svakog riješenog zadatka ispričamo im jednu kratku priču iz prošlosti kompleksa. Pričamo im i o svim sadržajima koji će se ovdje u vrlo skoroj budućnosti naći. Stavljamo pritom poseban naglasak na Dječju kuću i razne programe koji će se u njoj odvijati tijekom 2020. godine, ali i kasnije, budući da će ona u potpunosti biti namijenjena njima pa im je samim time i najzanimljivija“, kaže jedna od voditeljica radionice Ivana Golob Mihić iz Vijeća mladih Benčić.

Kao uvod u radionicu učenici saznaju i što je to titula Europske prijestolnice kulture i temeljem čega ju je Rijeka osvojila, ali i razne zanimljivosti iz povijesti Rijeke poput primjerice činjenice da je nekada more bilo sve do gradske ure, odnosno Starog grada, kako je Brajda dobila ime po tome što su se tamo nalazili vinogradi, kao i činjenicu da su u tvornici duhana radile i žene i da je to bio tek drugi priznati posao za žene u Rijeci, prvo priznato zanimanje bilo je krojačica.

Cilj radionice je omogućiti djeci da se upoznaju i povežu s kompleksom Benčić kao mjestom od povijesne, ekonomske i kulturno-društvene važnosti za život jednog grada, a budući da se održava u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti oni i sami mogu vidjeti radove koji se trenutno odvijaju i time dobiti jasniju sliku o tome kako će novi riječki art kvart izgledati.

Radionica se organizira u suradnji sa zainteresiranim školama grada Rijeke i okolnih općina riječkog prstena, traje dva školska sata i prikladna je za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih i/ili izbornih predmeta kao što su primjerice Povijest, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje i Sat razredne zajednice.

Tijekom 2020. godine bit će provedeno ukupno 28 radionica koje će se provoditi u dva ciklusa.

Prvi se provodi od veljače do svibnja i u njemu će zanimljivosti o kompleksu Benčić saznati učenici osnovnih škola Fran Franković, Kantrida, Nikola Tesla, Gelsi, Dolac, Centar, Zamet kao i Centar za odgoj i obrazovanje. Drugi ciklus radionica održat će se krajem godine, točnije od rujna do prosinca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari