SENZACIONALAN NALAZ

FOTO Riječanin u moru kod Krka pronašao potopljeni brod iz Rimskoga Carstva

Foto: Velimir Vrzić

Poznati podvodni istraživač iz Rijeke opet je pronašao jedinstven nalaz u moru

Nakon pronalaska opasne brodske mine na glavnoj plaži u centru Rijeke, sada je Velimir Vrzić pronašao potopljeni brod iz doba Rimskog carstva s ostacima amfora zakopanima duboko pod naslagama pijeska. One nedirnute leže tisućama godinama u morskom dnu, donosi Morski.hr.

Proučavajući puteve kojima su brodovi putovali iz smjera Dalmacije prema Veneciji te koristeći najmodernija podvodna sredstva, ovaj podvodni istraživač je u blizini otoka Krka pronašao jedinstveni podvodni nalaz.

Foto: Velimir Vrzić

Obzirom da se radi o izuzetno vrijednom nalazištu o istome su izvještene nadležne institucije Ministarstva Kulture u Rijeci sa točnim lokacijama nalazišta, sve kako bi se isto zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju, piše Morski.hr.

Foto: Velimir Vrzić

“Preliminarnim uvidom i ocjenom podvodnih arheologa, radi se o jedinstvenom nalazištu amfora s područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4 stoljeća. Naknadnim istraživanjem moći će se utvrditi putevi trgovine i teret broda koji leži doslovno netaknut pod naslagama morskog dna i mulja. Istraživanja se nastavljaju, o čemu slijedi nadopuna uskoro”, poručuje Velimir Vrzić.

Foto: Velimir Vrzić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari