RIJEČKA JUNAČINA: Petogodišnji planinar Noel popeo se na Viševicu (1428 m!) a onda najprije – smazao sendvič!

Uspon je trajao 3 i pol sata a Noel je jedan od namlađih planinara koji ga je savladao u gotovo “jednom dahu”, bez dugotrajnijeg odmora

Noel Balen ima pet (5) godina, živi u Rijeci, trenira nogomet u NK Orijentu, član je Planinarskog društva Pljusak iz Rijeke (kao i njegovi roditelji) i u nedjelju je na svom prvom planinarskom izletu savladao 1428 metara dug uspon na Viševicu!

Uspon je trajao 3 i pol sata a Noel je jedan od namlađihh planinara ikada koji ga je savladao u gotovo “jednom dahu”, bez previše zastajkivanja i dugotrajnijeg odmora

“Nikada Noel i ja zajedno nismo išli na ovako zahtjevne “izlete”. Popeli smo se na Viševicu na moj nagovor jer obožavam planinarenje. Noel se na Viševicu popeo zaista sam, uz moju minimalnu pomoć, i ni u jednom trenutku nije želio odustati. Ne moram ni govoriti koliko sam sretan i ponosan i jedva čekamo sljedeću avanturu! Sve je prošlo u najboljem redu, iako je u zadnjoj etapi uspona tlo bilo zamrznuto a snijega je u zapusima prema vrhu bilo preko 70 centimetara. Ipak, poslužilo nas je i lijepo vrijeme a Noel se pokazao izuzetno izdržljivim dječakom”, prepričava nam detalje uspona Noelov ponosni tata Velimir Balen i nastavlja:

“Noel još ide u vrtić, u Kostreni, i ovo nam je bilo prvo planinarenje. Ali sigurno ne i zadnje! Ako bude snage i volje planiramo u kolovozu penjanje na – Triglav!”

Inače, sve se ovo dogodilo u sklopu 25. Zimskog uspona na Viševicu u organizaciji Planinarskog društva Strilež iz Crikvenice na kojem je sudjelovalo 200 planinara iz 15 planinarskih društava.

Krenulo se od Vagabundine kolibe na Ravnu (864 mnm) po temperaturi od minus pet stupnjeva. Staza je duga pet i pol kilometara i potrebno je svladati 564 metra visinske razlike.

Temperatura se tijekom uspona popela do nule. Stazu je prekrilo desetak centimetara, a na pojedinim dijelovima morala se raditi prtina kroz zapuhe da bi se moglo proći.

Jubilarni pohod je, kao i svake godine, završen druženjem u planinarskom domu Vagabundina koliba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari