Riječki časopis za mlade “Hajde zaviri” pobjednički projekt “Akcije za 5”

Grad Rijeka ponovo je ugostio projekt „Akcija za 5!“ u kojem riječki srednjoškolci kroz kreiranje vlastitih projektnih prijedloga uče o aktivnom sudjelovanju u društvu.

Projekt u suradnji s Gradom Rijekom po trinaesti puta provodi udruga Delta, a tema ovogodišnjeg izdanja je medijska pismenost.

U „Akciji za 5!“ sudjeluje 73 učenika iz 12 riječkih srednjih škola koji radom u grupi stvaraju svoje projekte, te ih nakon prezentiraju i o njima raspravljaju. Učenici na kraju programa izabiru najbolji projekt kojeg će uz 5 tisuća kuna Grada Rijeke i mentorstvo radnika udruge Delta moći realizirati.

U uvodnom dijelu jednodnevnog programa, izvršna direktorica udruge Delta Maja Uršić Staraj kazala je kako postavljeni zadaci simuliraju rad gradske uprave te su usmjereni na razvijanje vještina poput kritičkog razmišljanja, financijske pismenosti, donošenja odluka, timskog rada, prezentiranja, retoričkih vještina koje će u budućnosti moći koristiti u vlastitoj karijeri i za dobrobit zajednice.

Dobrodošlicu riječkim srednjoškolcima poželio je i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, kazavši kako je tema medijske pismenosti je danas naročito važna, budući da se velika većina djece i mladih informira preko društvenih mreža i digitalnih platformi koje iziskuju kritičnost prema pročitanom i razlikovanje pravih, konkretnih i istinitih vijesti od onih koje to nisu.

Filipović je aktivnog, društveno svjesnog građanina i informiranog pojedinca opisao kao osobu koja poznaje svoja prava, primjerice o uvjetima i postupku prijavljivanja za gradske stipendije, te mogućnosti poput onih davanja vlastitih prijedloga i kritika o problemima na lokalnoj razini.

„Vaše sudjelovanje u ovom programu govori da želite participirati i stvarati bolje društvo, kao što su neki od bivših učenika koji su prije 13 godina sudjelovali u Akciji za 5, danas aktivni građani našeg grada, pa se tako nadam da ćete se uključiti i u naš veliki projekt Europske prijestolnice kulture, koji ima mnoštvo programa u koje se građani mogu uključiti“, rekao je Filipović, dodavši kako Grad Rijeka aktivno radi na poticanju građanske participacije, što dokazuje pokretanje programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnoškolce, ali i činjenica da je Rijeka po treći puta proglašena za najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

Nakon popodnevne prezentacije projekta, među šest natjecateljskih grupa pobijedio je projekt “Hajde zaviri”, koji će istoimenim časopisom pokušati doprijeti to riječke mladeži, pružajući nove informacije i prostor za izražavanje.

Usmjerena na tiskani, a ne digitalni medij, sedmeročlana grupa svojim časopisom želi stvoriti pouzdani izvor informacija te motivirati i ujediniti riječke srednjoškolce da postanu aktivni čitatelji i kreatori medijskog sadržaja.

Uz pomoć udruge Delta i Grada Rijeke, učenici će ubrzo započeti s provedbom projekta i pripremnim aktivnostima, kao što je izrada online platformi za međusobno umrežavanje i komunikaciju, nakon čega slijedi literarni, dizajnerski i urednički dio posla. Prvi broj časopisa izaći će do kraja godine te će biti distribuiran u svim riječkim srednjim školama.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views