Riječko Sveučilište obilježilo 46 godina djelovanja, dodijeljene i rektorove nagrade

U dvorani Građevinskog fakulteta održana je svečana akademija u sklopu obilježavanja 46 godina od osnivanja Sveučilišta u Rijeci.

Tijekom prigodnog programa 46. Dies Academicus-a sumiran je rad Sveučilišta u prošloj godini, dodijeljene rektorove nagrade istaknutim studentima kao i počasna profesorska zvanja.

Svečanoj akademiji nazočio je Rektorski zbor Republike Hrvatske, kao i predstavnici nacionalnih i inozemnih sveučilišta, dekani i prodekani sveučilišnih sastavnica, izaslanici državne, regionalne i lokalne vlasti, profesori i studenti te brojni gosti.

U ime Grada Rijeke svečanosti je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Marko Filipović koji je pozdravljajući nazočne istaknuo kako riječko Sveučilište godinama dokazuje kako je obrazovanje jedan od temeljnih preduvjeta razvoja čovjeka i društva.

„Kao jedan od osnovnih stupova našeg društva, Sveučilište ima veliku podršku Grada u svim svojim razvojnim projektima“, rekao je Filipović spomenuvši komplementarnost strategija razvoja Grada Rijeke i Sveučilišta prema kojima teku pripreme za sljedeći sedmogodišnji ciklus financiranja u Europskoj uniji. Navodeći kvalitetnu suradnju koja se ogleda u izgradnji brojnih objekata na Kampusu, Filipović je izdvojio i važnu suradnju na projektu Europske prijestolnice kulture kojem je Sveučilište jedan od glavnih partnera. Uz čestitke dobitnicima rektorovih nagrada i počasnih titula Filipović je zaključio kako je ovakvo Sveučilište garancija da će „Rijeka ostati grad koji teče i grad koji misli“.

Uz dodjelu rektorovih nagrada te proglašenje studenata generacije, održan je čin promocije sedam profesora koji su stekli počasno zvanje professora emeritusa. Riječ je o Branku Rafajcu, Božidaru Križanu, Miljenku Kapoviću, Brunu Grbcu, Josipu Brniću, Goranu Kalogjeri i Aleksandri Pejčić. Također, titula počasnih profesora – honoris professor – dodijeljena je Igoru Meziću i Vladimiru Parpuri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj