IZLOŽBA NA KORZU: Pogledajte energetski obnovljene gradske škole i vrtiće

OŠ Pećine

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Rijeka misli zeleno“, kojom se predstavlja energetska obnova objekata javne namjene sufinancirane bespovratnim sredstvima EU.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Denis Šulina, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca i viša savjetnica gradonačelnika, specijalist za energetiku Tajana Jukić Neznanović.

Pročelnica Šulina istaknula je kako je izložba pripremljena kako bi se građanima približili projekti energetske obnove javnih objekata, u prvom redu osnovnih škola i dječjih vrtića.

Od 2016. godine, kada je Grad Rijeka započeo s energetskom obnovom svojih objekata, obnovljeno je 15 zgrada, od čega osam osnovnih škola; Nikola Tesla, Fran Franković, Gelsi, Ivana Zajca, Kozala, Pećine, Podmurvice i Škurinje te sedam dječjih vrtića; Krijesnica, Turnić, Kvarner, Krnjevo, Podmurvice, Potok i Veseljko. U 2019. započinje obnova još šest objekata javne namjene, i to tri osnovne škole; Gornja Vežica, Eugen Kumičić, Pehlin, dva vrtića; Vidrice i Belveder i Muzeja grada Rijeke. Ukupna investicija iznosi oko 97 milijuna kuna, od čega je Grad Rijeka osigurao 50%, odnosno oko 49 milijuna kuna, dok bespovratna sredstva EU fondova čine 48 milijuna kuna.

 

„Više je koristi energetske obnove. Osim što se zgrade uljepšavaju, osiguravamo i smanjenje potrošnje energije za minimalno 50%, produžava se vijek trajanja objekta, stvara se povoljnija mikroklima za rad, umanjuju se troškovi održavanja zgrade i potrošnja energenata, umanjuju se emisije CO2, a naravno da nije nebitno da se ovime potiče i gospodarski razvoj, s obzirom na znatna ulaganja“, kazala je pročelnica Šulina.

OŠ Podmurvice

Postupak javne nabave za objekte čija je obnova planirana u ovoj godinu su u tijeku, a prođu li postupci kako je i zacrtano, radovi bi trebali započeti za vrijeme školskih praznika, kada djeca nisu prisutna u školi ili vrtiću.

„Iskoristila bih ovu priliku da se posebno zahvalim djeci, roditeljima i djelatnicima svih vrtića i škola koje smo do sada obnovili na razumijevanju i strpljenju, a naročito molim za strpljenje djecu, roditelje i djelatnike za šest objekata koji će obnoviti tijekom ove godine“, kazala je pročelnica Šulina.

Vrtić Kvarner

 

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović Filipović podsjetio je kako je Grad Rijeka još od 2008. godine potpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika (Convenat of Mayors), kojim se obvezao na poštivanje niza protokola i poduzimanje dodatnih mjera s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i održivog razvoja pa tako i očuvanja klime odnosno svođenja klimatskih promjena na najmanju moguću mjeru.

„Uza sve objekte energetske obnove javnih objekata, i građani i građanke Rijeke prepoznali su tu aktivnosti i uložili vlastita sredstva putem upravitelja zgrada – od 524 obnovljene stambene zgrade u Hrvatskoj, na Rijeku otpada 160 zgrada, a u najavi je i potpisivanje novih ugovora, što Rijeku svrstava na prvo mjesto u energetskoj obnovi zgrada u Hrvatskoj“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović, istaknuvši kako ulaganje u energetsku obnovu istodobno predstavlja i uštedu i ulaganje u kvalitetnije stanovanje.

Izložbom se obilježavaju Energetski dani Grada Rijeke, koji se održavanju po 9. put kao dio Sustainable Energy Week-a u organizaciji Europske unije, te predstavlja jednu od aktivnosti iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Rijeke (SEAP-a). Energetski dani ujedno su i popratna aktivnost Riječkog zelenog tjedna, koji se s ciljem istraživanja načina na koje Europska unija može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad kroz osvještavanje važnosti zelene infrastrukture, važnosti pravilnog gospodarenja otpadom i recikliranja, uključivanje zajednice u sve aspekte očuvanja okoliša i očuvanje bioraznolikosti flore i faune, održava od 13. do 19. svibnja. Izložba se može razgledati do 23. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari