HVALEVRIJEDNA AKCIJA

Rijeka, Bakar, Kraljevica… Unatoč buri, na Kvarneru održana najmasovnija akcija čišćenja podmorja!

Foto: Press, Morski

Po završetku 2. Hrvatskog ronilačkog kongresa, održana je velika ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner u kojoj je sudjelovalo više od 200 ronilaca, sudionika ronilačkog kongresa.

Unatoč orkanskoj buri ronioci su izvlačili otpad iz mora diljem Kvarnera na šest lokacija; Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Selce i Novi Vinodolski.

Akcija čišćenja podmorja održana je u sklopu kongresa  u cilju druženja uzvanika kongresa kroz čišćenje podmorja te s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja ljepota podmorja, piše Morski.hr

Organizator ove velike ekološke akcije čišćenja podmorja je Agencija Promocija ronjenja u suorganizaciji i uz podršku ronilačkih klubova i centara; Ronilački centar Marco Polo, Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, Klub podvodnih aktivnosti Kostrena, Sportsko pomorsko društvo Luben, Bakar, Klub podvodnih aktivnosti ADRIA, Ronilački centar Mihurić i Ronilački centar Dive Side koji su se angažirali u realizaciju ove eko patrole na Kvarneru.

Foto: PRESS

– S  velikim zadovoljstvom smo se uključili u organizaciju ekološke akcije čišćenja podmorja ovdje u Rijeci ispred našeg ronilačkog centra Marco Polo kako bi time senzibilizirali javnost o važnosti očuvanja podmorja i ljepota kojima naš Jadran obiluje – rekao je Ferdinand Hitrec, vlasnik Ronilačkog centra Marco Polo.

Kako bi se akcija i realizira podršku u provedbi Eko patrole 2021. – Kvarner pružile su Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica grada Bakra, Turistička zajednica grada Kraljevice, Turistička zajednica grada Crikvenice i Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

Foto: PRESS

Akcija čišćenja podmorja provodila se je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz veliku podršku INE (naftne kompanije s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji) koji vrlo rado podržavaju ovakve akcije čišćenja podmorja za dobrobit nas sviju.

Tijekom trajanja akcije čišćenja podmorja ronioci su iz mora izvukli nekoliko desetaka vreća otpada od čega najviše plastike, zatim gume, štednjake, staklo, boce i dr., a sudjelovali su ronioci iz svih dijelova Republike Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Foto: PRESS

– Naši ronilački centri diljem Kvarnera pružili su logističku pomoć ovoj zahtjevnoj i velikoj akciji čišćenja podmorja. Izuzetno nas raduje što je Ronilački centar Mihurić domaćin ovakve akcije iako su danas posebno zahtjevni uvjeti ronjenja ukoliko uzmemo u obzir vrlo loše vremenske prilike pa smo rasporedili ronioce na zamjenske lokacije čišćenja podmorja – rekao je Hinko Car, vlasnik Ronilačkog centra Mihurić.

Također u akciju čišćenja uključile su se i javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva, ronilački klubovi, ronilački centri i spasilačke jedinice pri civilnoj zaštiti.

Ekološka akcija, Eko patrola 2021. – Kvarner – Foto: PRESS

– Vatrogasci su obučeni za ronjenje u ovakvim ekstremnim uvjetima kao što je danas s obzirom  na loše vrijeme,  tako da ćemo ujedno pripaziti i na naše kolege. Organizatorima zahvaljujemo na pozivu kako na ronilački kongres tako i na ovu eko patrolu čišćenja Kvarnera, a uvijek se vrlo rado odazivamo na ekološke akcije čišćenja – rekao je Gašper Janežič, PGD Sevnica.

Foto: PRESS

Ova velika i zahtjevna akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner objedinila je sve ronioce koji su ujedno sudjelovali na 2. Hrvatskom ronilačkom kongresu gdje je jedna od važnih tema bila čišćenje podmorja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari