Rijeka gradi prvu Dječju kuću u Hrvatskoj!

Simulacija – nova gradska knjižnica (lijevo) i Dječja kuća

U Rijeci je danas potpisan ugovor za stvaranje prve Dječje kuće u Hrvatskoj. Riječka Dječja kuća četvrti je infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – EPK koji uskoro kreće u obnovu. Njen program zajednički kreiraju četiri riječke kulturne ustanove te nekoliko udruga i organizacija.

Danas je u Rijeci potpisan ugovor između Grada Rijeke i Tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba koja će raditi na rekonstrukciji Ciglene zgrade kompleksa Benčić u Rijeci i njenom preoblikovanju u Dječju kuću. Rekonstrukcija će koštati 41,7 milijuna kn, a ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član Uprave tvrtke ING-GRAD d.o.o. Srđan Jončić.

Ivo Matulić, v.d. ravnatelja MMSU, Jelena Milić, voditeljica pravca Dječja kuća Rijeke 2020-EPK, Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu, Srđan Jončić, član Uprave tvrtke ING-GRAD d.o.o., Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Kristian Benić, voditelj odnosa s javnošću u Gradskoj Knjižnici Rijeka, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art kina

Ovo je četvrti infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koji kreće u obnovu i bit će otvoren tijekom 2020. U prethodnom razdoblju završen je riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svojoj prvoj fazi, potom Ri Hub u Grohovčevoj ulici u Rijeci, a prije godinu dana započeli su radovi na obnovi riječke Palače šećerane u koju će po završetku obnove useliti Muzej Grada Rijeke.

Tvrtka ING-GRAD, s kojom je Rijeka danas potpisala ugovor, izabrana je na javnom natječaju, a do sada su već izveli niz radova na sanaciji i restauraciji spomeničke i kulturne baštine u svim dijelovima Hrvatske. Ovom se riječkom projektu posebno vesele jer, kako je naveo član uprave Jončić: „Velika nam je čast i velik nam je izazov raditi na zgradi koja će cijelim svojim sadržajem biti namijenjena djeci i to u najboljem i najkreativnijem smislu“.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je kako ovaj projekt „pokazuje sinergiju, zajedništvo i isprepletenost ideja“ budući da na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Inače, riječka Dječja kuća prva je takva kuća koja nastaje u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene nalazi se u Ljubljani (Hiša otrok in umetnosti).

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno.

Kako je naglašeno na današnjem potpisivanju ugovora, kultura u Dječjoj kući seže puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

U tom smislu, izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views