RIJEČKA RIBARNICA: Je li se zbog nižeg PDV-a smanjila cijena ribe?

Foto: Facebook/Emilijana Obrić

Za 13 posto snižen je PDV i na ribu, i to kako bi jedan od najzdravijih obroka pojeftinio. Evo što smo otkrili na riječkoj i zagrebačkoj tržnici

Od nove godine snižena je stopa PDV-a na meso, voće, povrće, jaja, pelene, lijekove… Za 13 posto snižen je PDV i na ribu, i to kako bi jedan od najzdravijih obroka pojeftinio.

No, je li se to zaista i dogodilo provjerili smo na riječkoj i zagrebačkoj tržnici.

Na zagrebačkoj tržnici nešto veća gužva, u odnosu na riječku…

Nije zbog toga što Riječani ne jedu ribu, već zato što zbog hladnoće, lošeg vremena i lovostaja na plavu ribu, malo brodova isplovljava pa je takva i ponuda.

Kupci ne primijete da su cijene snižene.

“Ribe nema, ne lovi se, hladno je vrijeme, cijena ribe nije pala zbog toga što dva broda eventualno rade i to je to”.

“Volim osliće nekad lešo, volim frigane trljice i tako.. pišmolji. To ča je jeftinije malo.”

Rano je jutro… prodavačice nisu raspoložene za razgovore, od kamere im se, kažu, odmah smrkne… Ali, na spomen nižeg PDV-a popuštaju. Žele razjasniti da pad cijena ne ovisi samo o tome, već o lovostaju, godišnjem dobu, vremenu…

“Nama se smanjila cijena ribe.”

Za koliko?

“Pa možda za koliko… 15, da za 15 kuna. Oslić smo znali imat 70, sada ga imamo 60, jedinicu, dvojku 50”, kaže nam Milka.

“Nekoj ribi je, oslić je prije bio 80, sad je 60. Cijena uvijek varira, to vam je tako u trgovini. Ove trilje nisu skupe, 24 kune”, dodaje Anka.

Dok u Rijeci brancin iz uzgoja košta 60, divlji 100, orada 70, oslić do 60 kuna, u Zagrebu brancin i orada po 75, oslić 30 do 80. Zagrepčani nezadovoljni cijenama

“Recimo sad vidim da je tu trilja mala, male triljice volim više nego one velike, po 30 kuna… Nekad smo malo bolju i veću triljicu za 30 kuna. Ali vremena se mijenjaju, sve poskupljuje”, jasno će Marija.

“Kila grdobine košta 180 kuna, a grdobina s glavom, ako odvojite samo rep, košta 270. To je strašno skupo”, dodaje Nikola.

Prodavači kažu – cijene su ipak pale.

“Pojeftinila je minimalno 10 posto neki artikli, a neki i puno više. Hobotnica je bila 110 a sad e 90 do 80 kuna”, Ivan.

“Nešto je, nešto nije. Mali su ulovi sada, vidjet ćemo kad se to iskristalizira, kad se malo jugo, bura smiri kakve će cijene bit”, dodaje Milena.

Na tržnicama doista jest nešto jeftinije. Međutim, uoči nove godine cijene su porasle, sada su, pak, zbog nižeg PDV-a snižene. Za računicu ne treba biti doktor matematike.
Lana Biljan i Ida Balen

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari