RIJEKA: U promociji zimskog broja časopisa Ulične svjetiljke sudjelovali i mališani

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zanimljiva slika danas na riječkom Korzu – u promociji i prodaji novog broja časopisa za beskućnike Ulične svjetiljke sudjelovala su i djeca

„Ulične svjetiljke“ prvi je hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama a član je Međunarodne mreže uličnih novina (INSP). Glavninu priloga u časopisu pišu sami beskućnici.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Izdavač časopisa je Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat, ujedno provoditelj projekta riječkog prihvatilišta za beskućnike “Ruže Sv.Franje”. Godine 2008. trsatsko mjesno bratstvo franjevačkog svjetovnog reda pokrenulo je Ulične svjetiljke kao jedan u nizu programa s ciljem resocijalizacije socijalno isključivih ljudi. Prvi je broj objavljen u rujnu 2008. godine. Prvi glavni urednik bio je novinar i teolog Siniša Pucić, a od 2014. godine glavna urednica je Jasna Krapac.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Časopis prodaju beskućnici i cijena pojedinog primjerka je 8 kuna. Od toga, 4 kune pripadaju prodavaču dok 4 kune pokrivaju trošak tiska novog broja. Časopis se prodaje na ulicama Pule, Rijeke, Zadra, Zagreba i Varaždina. Svi zainteresirani mogu pomoći pripremi novog broja časopisa te poslati tekst, fotografiju ili komentar u svezi časopisa na email adresu.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Projekt ima za cilj smanjenje broja beskućnika i poboljšanja životnih uvjeta za ovu sve brojniju populaciju u hrvatskom društvu. Časopis je specifičan zbog tematike kojom se bavi jer govori o beskućnicima, siromašnima, ovisnicima, djeci bez roditelja, prognanicima i izbjeglicama odnosno ljudima s ruba društva kojima je ovaj časopis „ulaznica u bolji svijet“.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Časopisu Ulične svjetiljke 10. prosinca 2013. godine Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dodijelio je Nagradu “Joško Kulušić” za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari