Sabotaža EPK instalacije na Korzu! Crvenom bojom premazana zastava jedne od bivših država u kojima je bila Rijeka!

Foto. Riječanin

Spektakularni projekt riječke tvrtke Thorax – “Rijeka, koraci i vrijeme” – posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti što uključuje vremensku crtu dugu 232 metra po kojoj će se Na Korzu hodati sutra od 9.30 sati

Sastavni dio izložbe su i zastave bivših država na ovim prostorima – a bilo ih je čak deset (10!) u posljednjih 116 godina – izložene na postamentima na Korzu. Jedna od njih je, naravno, i zastava Socijalitičke Federativne Republike Jugoslavije, koja je i uoči otvorenja instalacije zasmetala nekima pa je na društvenim mrežama pokrenuta hajka i histerija zbog “SFRJ zastave na Korzu”.

Pri tome je izbjegnut kontekst u kojem je deset zastava postavljeno na postamente, odnosno u potpunosti je pratiteljima društvenih mreža skrivena informacija o tome kako je riječ o priči o deset država na ovim prostorima u posljednjih 116 godina. Korak dalje otišla je HDZ-ova gradska vijećnica Ivona Milinović koja je na Facebooku grubo napala HDZ-ovu ministricu kulture. – OVDJE


Pokrenuta hajka dovela je do toga da je jedan muškarac crvenom bojom premazao zastavu SFRJ na postamentu na Korzu, sastavni dio izložbe o povijesti Rijeke, a potom se sam prijavio policiji.

Kako čujemo neslužbeno, uz obrazloženje kako je “to učinio samo da izađe u novinama”!

Program “Rijeka, koraci i vrijeme” održava se u subotu 1. veljače od 9.30 do 12 sati na Korzu.

Pomoću vremenske crte duge 232 metra posjetitelji ulaze u riječku povijest gdje uz pomoć vodiča upoznaju razna važna događanja iz tog vremenskog razdoblja.

Kako nam govori i program izložbe, pogled na političku kartu riječke regije u proteklih stotinu godina otkriva da je na ovome dijelu Hrvatske postojalo čak 10 država.

Riječanin rođen 1913. koji je poživio do 1991. godine bio je  stanovnik Austro-Ugarske Monarhije, Države Slovenaca, Hrvata i  Srba, Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, Talijanske uprave za  Kvarner, Slobodne Države Rijeke, Kraljevine Italije, Kraljevine
Jugoslavije, Trećeg Reicha, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske!

Zanimljivo, počinitelju nisu zasmetale i zastave fašističkih država, što bi bilo logično ako mu, pretpostavljamo, smetaju “države totalitarističkog predznaka”.

Za ponadati se da će svi građani shvatiti da je ovo EPK izložba o povijesti Rijeke – koju ne možemo zanijekati ma s koliko tona boje se poslužili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari