Obilježena sedma godišnjica rada riječkog Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić”

Povodom sedme godišnjice rada riječkog Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić”, prvog i jedinog hrvatskog hospicija, na riječkoj Teologiji održan je međunarodni stručni skup o riječko-londonskim hospicijskim mostovima

Na otvorenju skupa župan Zlatko Komadina osvrnuo se na vrijeme kada se osnivao hospicij.

“Trud u institucinaliziranju ovakve ustanove pokazao se i te kako opravdanim, a na žalost ovo je ne samo prva, nego još uvijek i jedina instutucionalizirana ustanova iako je potreba za tim diljem Hrvatske. Stoga zahvaljujem posebno sestri Danijel, ali i svima koji su pridonijeli zajedno sa Primorsko-goranskom županijom u stvaranju i vođenju Hospicija Marije Krucifikse Kozulić tijekom ovih sedam godina”, rekao je Komadina.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić istaknula je kako trenutno postoji pet mobilnih timova palijativne skrbi u županiji, dok je ravnateljica riječkog hospicija Daniela Orbanić potvrdila kako je interes sve veći i da bi dobro došao još jedan hospicij na širem riječkom području.

Riječki hospicij ima 14 kreveta, što je dvostruko manje od londonskog, a između dva hospicija postoje primjeri dobre prakse za razmjenu.

Gosti iz Royal Trinitiy Hospice u Londonu govorili su o 125 godina dugoj povijesti hospicija te o razvijenoj mreži od dvjestotinjak hospicija u zemlji, dok je predstavnica najstarijeg britanskog hospicija Caroline Quilty, uspoređujući se sa situacijom u riječkom hospiciju istaknula kako oni o većini pacijenata skrbe u njihovim domovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari