Skeniraju se kamene glave s palače Šećerane – replike će biti izložene u Muzeju grada Rijeke!

Foto: Željko Jerneić (La voce del popolo)

Muzej grada Rijeke pokrenuo je izradu replika kamenih glava s pročelja palače Šećerane za potrebe stalnog postava

U stalnom postavu budućeg muzeja, u svome novom sjedištu, palači bivše Rafinerije šećera, Muzej grada Rijeke planira izložiti replike dviju kamenih glava s pročelja palače, za čiju je izradu naručena izrada trodimenzionalnih digitalnih odljeva.

Riječ je o glavama koje se nalaze na bočnim portalima južnog pročelja zdanja. Glave su vrlo slikovite, dobrim dijelom zato što im je nepoznati skulptor iz 18. stoljeća upleo u kosu nekoliko šećernih stožaca, simbolično prikazujući proizvode Rafinerije šećera.

Da bi se mogle načiniti njihove replike, neophodno je prethodno izraditi trodimenzionalne digitalne odljeve obiju skulptura s pročelja.

Toga su se posla prihvatili stručnjaci tvrtke Vektra d.o.o. iz Varaždina, koje je predvodio Zlatan Novak.

Obje glave su trodimenzionalno mikroskenirane i fotogrametrijski izmjerene kako bi se mogao izraditi poligonalni model glava kao korak u pripremi njihova 3 D printa. Slijedi 3D printanje i izrada prototipa glava u plastici (tzv. polyjet tehnologijom), izrada kalupa za odljeve u kamenoj prašini te izrada odljeva glava u kamenoj prašini. Riječ je o veličini istovjetnoj izvornicima s pročelja palače, čija je visina oko 70 cm.

Foto: Željko Jerneić (La voce del popolo)

Cjelokupan posao trebao bi biti završen do početka rujna.

Muzej na taj način neće u konačnici dobiti u ruke samo kopije skulptura, nego i njihove trodimenzionalne snimke (skenove), koje će se moći koristiti u izradi muzejskih suvenira i za slične potrebe.

Trodimenzionalno mikroskeniranje – snimio Željko Jerneić (La voce del popolo)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari