ŠKOLA-LJEPOTICA: Osnovna škola Nikola Tesla energetski obnovljena, učenici ponovno bez kaputa na nastavi

Foto: Ilustracija

Ravnateljica Škole Bandera Mrakovčić napomenula je kako je jako zadovoljna učinjenim radovima te kako je učenicima sada ljepše i ugodnije raditi

Radovima energetske obnove zgrade Osnovne škole Nikola Tesla zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, postavljena toplinska izolacija potkrovlja i dvaju ravnih krovova t obnovljena fasada Škole, čime je postignuta visoka energetska učinkovitost i ušteda u potrošnji energije. Radovi su vrijedni 7,1 milijun kuna, od čega je Grad Rijeka kao osnivač Škole osigurao 3,4 milijuna kuna, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Prezentirani radovi na obnovi

U Osnovnoj školi Nikola Tesla prezentirani su radovi izvedeni tijekom netom dovršene energetske obnove zgrade Škole. Tijekom 2015. i 2016. godine, Grad Rijeka je temeljem javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, objavljenog u sklopu Pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja ,ostvario pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu četiri objekta – Osnovnu školu Nikola Tesla, Osnovnu školu Fran Franković, Podcentar predškolskog odgoja Krijesnica i Podcentar predškolskog odgoja Turnić. Sredstva su izdvojena iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predstavljanju radova izvedenih tijekom netom dovršene energetske obnove zgrade Osnovne škole Nikola Tesla prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Katica Prpić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić, v.d. pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimir Benac i ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić.

Ljubomir Majdandžić, Katica Prpić, Vojko Obersnel, Tatjana Bandera Mrakovčić i Vladimir Benac (Foto: Grad Rijeka)

Projekt obnove Osnovne škole Nikola Tesla obuhvaćao je zamjenu fasadne stolarije drvenom stolarijom boljih toplinskih svojstava, sanaciju ravnog krova, neprohodne terase i stropa prema negrijanom tavanu postavljanjem toplinske izolacije.

Zahtjevi Konzervatorskog odjela u Rijeci

Kako je zgrada, koja je izgrađena 1934. godine dio zaštićene kulturne cjeline, energetska obnova regulirana je zahtjevima Konzervatorskog odjela u Rijeci, pa se tako ETICS fasadni sustav izvodio na strani unutrašnjeg dvorišta, dok je ostali dio fasade restauriran. Ovi radovi na fasadi nisu bili dio opravdanog troška sukladno uvjetima Poziva pa su se u cijelosti financirali sredstvima Grada Rijeke. Projektirane uštede iznose 47% u godišnjoj potrošnji energije.

Ravnateljica Škole Bandera Mrakovčić napomenula je kako je jako zadovoljna učinjenim radovima te kako je učenicima sada ljepše i ugodnije raditi, a pročelnik Benac dodao je kako će se radovi u Školi nastaviti u smislu uređenja interijera. „Bit ćemo do kraja energetski učinkoviti i ekološki osviješteni“, poručio je.

U Osnovnoj školi Nikola Tesla zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, postavljena je toplinska izolacija potkrovlja i dvaju ravnih krovova te je obnovljena fasada Škole

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, prije svega Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te poručio kako se Grad Rijeka i dalje javlja i javljat će se na njihove javne pozive. Dodao je kako važnost energetske učinkovitosti nisu prepoznali samo Odjeli gradske uprave, već i brojni građani Rijeke i upravitelji zgrada pa je Rijeka vodeći hrvatski grad kada je riječ o obnovi fasada, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Državna tajnica Ministarstva Prpić i v.d. direktora Fonda Majdandžić čestitali su Gradu Rijeci i građanima Rijeke na osviještenosti i postignutim rezultatima te poručili kako Rijeka u ovom području može biti primjer ostalima.

Podsjećamo kako su 2012. godine izvršeni radovi na uređenju kotlovnice OŠ Nikola Tesla kojima je omogućen prelazak sa lož ulja na plin, dok su u ljeto 2015. godine uređeni e-učionica i dva sanitarna čvora, od kojih je jedan za osobe smanjenje pokretljivosti.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari