SPEKTAKL U “ZAJCU”: „Heroj je umoran“ balet je koji ostavlja bez daha!

Predstava se izvodi u koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca i Muzičkog biennala

Riječki Balet, u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb, dva će puta premijerno izvesti balet „Heroj je umoran” / „Hero is tired”, prvo u Zagrebu, na svečanom zatvaranju Biennala, u ZKM-u u subotu 13. travnja, te potom u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u utorak 16. travnja u 19 i 30 sati.

Na glazbu Frana Đurovića balet je koreografirao Giuseppe Spota, jedan od najuzbudljivih europskih koreografa mlađe generacije.

Intendant riječkog HNK Marin Blažević, najavljujući novi baletni projekt, istaknuo je:

„Pod vodstvom Maše Kolar, posljednje dvije sezone, riječki baletni ansambl doživljava kontinuirani rast kvalitete, ne samo u izvedbenom smislu već i u idejnom, konceptualnom i u produkcijskom. Međutim, balet „Heroj je umoran“ veliki je skok u odnosu na ono što smo do sada vidjeli od riječkog Baleta. U kontrapunktu između prekrasnog, dirljivog dueta Cristine Lukanec i Andreia Kötelesa te ansambla događa se iznimno emotivna baletna priča koja će, siguran sam, publiku ostaviti bez daha.”

Ravnateljica Baleta Maša Kolar kazala je kako se raduje objema premijerama, i zagrebačkoj i riječkoj:

„S obzirom na medij u kojem djelujemo, puno je postupaka i procesa pri nastajanju jednog projekta i svi su važni. Ono što bih izdvojila kod ovoga jest harmonična suradnja skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote. Zatim suradnja koreografa i ansambla koja je premašila sva moja očekivanja.”

Koreograf Giuseppe Spota također nije krio iznimno zadovoljstvo suradnjom koju je ostvario s riječkim plesačima. Govoreći o temi kojom se predstava bavi naglasio je kako je riječ o potrazi za identitetomu doba prevlasti društvenih mreža i virtualne stvarnosti.

„Danas oponašamo najbolje prototipove onoga koga se trenutno drži predvodnikom, zvijezdom, najboljim… Baš svake minute netko može doseći vrh i postati “taj”, jednostavno tako što će objaviti nešto na internetu. Toliko smo okupirani nastojanjem da dosegnemo trenutnu slavu da ne uspijevamo pronaći naše stvarne identitete. U svijetu prepunom usamljenih identiteta, hoćemo li se pretvoriti u mnoštvo ispraznih osobnosti ili ćemo postati kopije kopija nekoga drugog?“, pita se Giuseppe Spota.

Slično, naravno, razmišlja i skladatelj Frano Đurović:

„ Danas svi žele biti poznati, žele izazvati divljenje. A divljenje podsjeća na ljubav. Zapravo su željni ljubavi. A zatvaraju se, otuđuju se, postaju prazni i osamljeni u gužvi oko sebe. Traže izvanjske stvari kako bi popunili praznine, snimaju selfije, stavljaju ih na društvene mreže, broj lajkova postaje im mjerilo vrijednosti. Kopiraju ono što poznati rade, kupuju ono što poznati nose… I tako život prođe uglavnom u gubljenju vremena na površno i izvanjsko. Dočeka nas starost, nemoć, umor, a i dalje nas prati praznina. O tome govori moja elektroakustička glazba. Zamislio sam je i ostvario, raznim pristupima, raznim skladateljskim tehnikama, punu boja, punu emocija: boli, ljubavi, tuge, ali i nervoze, agresije, ljutnje na samog sebe i cijeli svijet. I beskrajnog umora.“

U predstavi plešu članovi riječkog Baleta: Emanuele Amuchastegui, Marta Kanazir, Andrei Koteles, Ksenija Krutova, Nika Lilek, Cristina Lukanec, Laura Orlić, MIchele Pastorini, Tilman Patzak, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić a svjetlo potpisuje Nuno Salsinha.

Reprize predstave „Heroj je umoran” / „Hero is tired” u „Zajcu“ su u srijedu 17. te u četvrtak 18. travnja u 19 i 30 sati.

Nakon izvedbe u četvrtak, u gledalištu će se održati i „Kritički glas”, razgovor s kritičarkom Majom Đurinović i publikom o brojnim aktualnim temama koje predstava otvara.

Foto:  Fanni Tutek Hajnal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari