STIŽE RICIKLETA! Širom Rijeke postavljena četiri nova terminala u sustavu e-bicikala

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Terminal za električne bicikle osvanuo je i na Jadranskom trgu, a otprije su postavljeni na Trsatu i Titovom trgu

Lokacija četvrtog terminala za električne bicikle je pješački most preko Rječine. Terminali s električnim biciklima postavljeni su uz financijsku podršku Ministarstva turizma a projekt uvođenja e-bicikala provodi Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Lokacije na Jadranskom trgu, na pješačkom mostu preko Rječine, na platou ispred Dvorane mladosti te na krovu garaže Bazena Kantrida raspolagat će svaka sa po sedam bicikala.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Bicikli su posebne robusne izrade, nisu podložni krađi dijelova, s ugrađenim GPS sustavom te otporni na atmosferske neprilike. Riječ je o samoposlužnom sustavu kojim će se korisnici moći koristiti svaki dan u godini, a korištenje će se moći plaćati i postojećim gradskim pametnim karticama.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Još se čeka samo isporuka električnhi bicikala. Grad Rijeka je potpisao ugovore s isporučiteljem, tvrtkama HT i UTE iz Pule. Vrijednost projekta je 1.288.287,50 kuna, od čega Ministarstvo turizma temeljem javnog poziva sufinancira s 200 tisuća kuna.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Prednosti uvođenja javnih bicikala namijenjenih kako građanima tako i turistima odnose se na smanjenje udjela automobilskog prometa i unapređenje kvalitete života u gradu, a javni bicikli predstavljaju nadopunu postojećeg sustava prijevoza.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Iako je naš grad po klimatskim uvjetima i nadmorskoj visini pogodan za biciklistički promet, postije ograničenja za njegovu “eksploziju”.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Prije svega, tu je specifična konfiguracija grada koji obiluje stminama, ali najveće ograničenje u organizaciji cjelovitog biciklističkog sustava predstavlja izgrađenost grada. Naime, teško je uz postojeće prometnice urediti i biciklističke staze…

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Inače, Rijeka se nalazi i na trasi mediteranske cikloturističke magistrale, a Turistička zajednica grada Rijeke je u suradnji s turističkim zajednicama Riječkog prstena osmislila objedinjenu biciklističku rutu pod nazivom „Bike Rijeka“.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Sustav javnih bicikla u Rijeci je uveden još 2013. godine, i temeljio se na kratkoročnom iznajmljivanju bicikla u cilju poticanja rekreativnih aktivnosti građana. U početnoj fazi bilo je dostupno 10 običnih i jedna električna bicikla, a korištenje je bilo ograničeno na prostor riječkog lukobrana. Pilot-projekt korištenja javnih bicikala pokazao je kako postoji interes za korištenjem javnih bicikala.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari