PLOVEĆE ATRAKCIJE

Svečano otvoreni Rijeka Boat Show i Festival Fiumare; Pogledajte najatraktivnije izloške!

Na Gatu Karoline Riječke svečano su otvoreni nautički sajam Rijeka Boat Show 2021. i Kvarnerski festival mora i pomorske baštine “Fiumare”

Rijeka Boat show se održava od 24. do 26. rujna, a Festival Fiumare od 22. do 29. rujna. Rijeka Boat show se održava na Gatu Karoline Riječke, dok se Festival Fiumare, uz Gat Karoline Riječke, održava na još dvadesetak mjesta u gradu.

Manifestacije, koje se ove godine po prvi put održavaju u istom terminu spajajući riječku nautičku prošlost sa riječkom nautičkom budućnošću, otvorenim je proglasio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što se ove godine Rijeka Boat Show i Festival Fiumare održavaju zajedničkim snagama.

„Fiumare već desetak godina prezentira našu bogatu pomorsku baštinu, na kojoj je izrađen identitet Rijeke, a na tome temeljimo i naše planove u budućnosti. Potencijal Rijeke prepoznale su najveće svjetske grupacije: atraktivnost nautičke marine u Porto Barošu prepoznala je grupacija Lürssen, najveći svjetski proizvođač megajahti, dok je budući kontejnerski terminal Zagrebačka obala prepoznat od Maerska, najveće brodske kompanije na svijetu.

Povezani VIDEO:

To znači da će u naredne tri do četiri godine Rijeka definitivno promijeniti svoje lice kad je gledamo s mora“, poručio je gradonačelnik Filipović, istaknuvši i važnost malih brodograditelja, koji sa svojim plovilima sudjeluju na Rijeka Boat Showu.

Rijeka Boat Show predstavlja niz atraktivnih izlagača

Pod motom „Grad je luka, luka je grad“ ovogodišnji Rijeka Boat Show održava se na Gatu Karoline riječke, a posjetiteljima se predstavlja niz atraktivnih izlagača među kojima su i poznati brendovi iz svijeta nautike, hrvatske male brodogradnje i prateće opreme.

Ova se manifestacija nastavlja na tradiciju nautičkih sajmova koji se u Rijeci održavaju od 1984. godine, prvenstveno s ciljem promoviranja i poticanja domaće nautičke proizvodnje. U posljednje tri godine, od kada je organizaciju nautičkog sajma preuzeo Ivan Črnjarić, broj izlagača se povećao za čak 300 posto.

Direktor Rijeka Boat Showa Črnjarić istaknuo je kako je, uz mnoge koji daju podršku sajmu, za njegov uspjeh najvažnije povjerenje izlagača. S obzirom na velik interes za sudjelovanje u sajmu, organizatori razmišljaju o tome da iduće godine prošire mjesto održavanja ili sajam premjeste na drugo mjesto u Rijeci. Zahvalio se na podršci Gradu Rijeci i Odjelu za poduzetništvo, koji su prije tri godine dali priliku za promjenu organizatora otvaranjem natječaja za dodjelu subvencije za organizaciju nautičkog sajma, kao i Primorsko-goranskoj županiji i sponzorima.

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare, koji se ove godine održava deveti put, odvija se na nekoliko različitih lokacija, a tijekom vikenda će dijeliti prostor s Rijeka Boat Showom na Gatu Karoline riječke. Festival posjetiteljima nudi brojne aktivnosti i događanja za sve generacije; od izložbe drvenih barki, tradicijske regate, uprizorenja povijesnog događanja „Karolina spašava Rijeku“, do radionica vezivanja čvorova i izrađivanja konopa, nautičkih radionica, organizirane potrage za skrivenim blagom, eko-etno sajma i druge programe. Cjelokupni bogati program, koji uključuje i brojne radionice za djecu u suradnji s Dječjom kućom, može se pogledati u katalogu Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine “Fiumare”.

Inaugurirane obnovljene tradicijske barke

Na Gatu Karoline Riječke inauguriran je lošinjski logera Nerezinac obnovljen kroz projekt Mala barka 2, koji je pretvoren u Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, a predstavljene su i tradicijske barke koje su obnovljene ili izgrađene kroz projekt Arca Adriatica.

Izlagačima i posjetiteljima obratili su se i član Organizacijskog odbora Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine “Fiumare” Robert Mohović, v.d. predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka, dr.sc. Heri Bezić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Mladen Brajan te direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Otvaranje su uveličali i učenici Pomorske škole Bakar te kapetani iz Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana-Kraljica mora.

Radno vrijeme Rijeka Boat Showa i dijela Festivala Fiumare na Gatu Karoline Riječke bit će u petak i subotu od 10 do 19 sati i u nedjelju od 10 do 17:30 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna za odrasle, za djecu je ulaz besplatan. Organizatori poručuju kako za ulaz nije potrebno imati COVID potvrdu, ali apeliraju na posjetitelje za koriste zaštitne maske za lice te da se pridržavaju svih važećih epidemioloških mjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari