SVEČANO U KAMPUSU NA TRSATU: Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u rad pustila superračunalo „Bura“!

U Rijeci je predstavljen projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, a tom prilikom Predsjednica RH u rad je pustila superračunalo „Bura“

U prostoriji O-027 zgrade sveučilišnih odjela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je predstavljanje projekta “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci” čemu je u sklopu svog prvog posjeta riječkom Sveučilištu prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

bura1

Tom prilikom svečano je pušteno u rad i superračunalo “Bura”. Svečano puštanje u rad superračunala uvertira je dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Otvoreni dani komunikacijskih tehnologija”, javljaju iz Primorsko-goranske županije.

Superračunalo “Bura” nabavljeno je putem EU fondova, a cijena mu je 44,7 milijuna kuna. To je prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj, a po snazi je 441. takav sustav na svijetu, kazao je Zlatan Car, prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci. “Bura” je na 175. mjestu među suprerračunalima na svijetu po energetskoj učinkovitosti te na 48. mjestu po otpimiziranosti sustava za znanstvenu primjenu. Osnovna svrha mu je primjena u istraživanjima i radu na području biotehnologije i biomedicine, ali će zbog svojih karakteristika i performansi biti korisno i na drugim prirodnim i tehničkim područjima. “Bura” je proteklih nekoliko mjeseci bila u probnom radu.

Predstavljanju projekta i puštanju u rad superračunala “Bura” prisustvovali su  predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin te u ime Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

bura2

“Nadam se će ovo supreračunalo “Bura” dati poseban, novi zamah razvoju znanosti i nastave na riječkom Sveučilištu, ali i zamah razvoju gospodarstva. Rijeka je uvijek bila povezana sa svijetom, a sada je povezana na drukčiji način – uključena je u moderne svjetske trendove te očito postaje svjetsko središte znanosti i istraživanja”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

bura5

Prorektorica Sveučilišta za investicije i razvoj Nevenka Ožanić predstavila je projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, kojim je nabavljena oprema pomoću EU fondova vrijedna 180 milijuna kuna. Tako su nabavljeni računalni sustav “Bura”, opremljeni laboratoriji Centre za mikro i nano znanosti i Centra za visokopropusne tehnologije te Građevinskog fakulteta.

bura6

Okupljene sudionike dvodnevnog skupa, na kojem sudjeluju predstavnici Sveučilišta i gospodarstva, pozdravili su i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić.

bura8

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na kraju posjeta sveučilišnom Kampusu razgledala gradilište triju objekata studentskog smještaja. Grade se novcima EU fondova u visini 178 milijuna kuna. Tu će biti 750 kreveta, a moraju se dovršiti do početka Europskih sveučilišnih igara ovoga ljeta, jer je tu planiran smještaj sportaša tijekom natjecanja.

 

Fotografije: facebook PGŽ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views