GRAD OPATIJA PODIGNUO PRIJAVU

Galerija | TKO TO TAMO ASFALTIRA? Gradonačelnik Kirigin: Nelegalni asfalt se skida, neću tolerirati bezakonje!

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Gradonačelnik Fernando Kirigin održao je danas konferenciju za novinare na kraju Ulice Kosićevo u nastavku koje je prošloga tjedna bespravno asfaltirana javna površina

Asfalt su radnici Komunalca d.d. danas počeli uklanjati, a Grad Opatija je podignuo prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Ako počinitelji budu otkriveni oni će platiti troškove radova koje će Komunalac d.d. fakturirati Gradu Opatiji.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

– Činjenica je da je pred par dana netko, ne zna se tko, nelegalno asfaltirao “cestu” preko zemljišta Grada Opatije. Građani-stanari obližnjih zgrada su očito platili nešto, ne zna se kome, za to nelegalno asfaltiranje. Kao odgovorni gradonačelnik ja to ne mogu i neću dozvoliti iz više razloga, kao prvo svi građani kada nešto grade uplaćuju komunalni doprinos Gradu, a onda Grad radi projektnu dokumentaciju za cestu, ishoduje građevinsku dozvolu, provodi javnu nabavu, uređuje cestu i na kraju dobiva uporabnu dozvolu.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ovo što je ovdje napravljeno nema niti jedan akt za gradnju i ne može dobiti uporabnu dozvolu te je u potpunosti nelegalno. Drugo, u slučaju kada bi na ovoj, priznajmo, vrlo opasno izvedenoj “cesti” došlo do nesreće, i u najgorem slučaju netko strada, odgovoran je Grad Opatija, odnosno gradonačelnik. I na kraju koja je poruka ovog čina: ako se može preko noći tako graditi zašto onda ne bi i svi drugi građani bez gnjavaže ishodovanja potrebnih dozvola asfaltirali što god zažele, poručio je gradonačelnik Kirigin.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

On je istaknuo i kako razumije da se stanari osjećaju prevareno jer se očito odobravaju građevinske dozvole bez adekvatnih pristupnih puteva za ovako velike objekte. Grad, isto tako treba ubrzati izgradnju treće ceste koja nudi cjelovito rješenje za ovaj i mnoge druge situacije: “No ovo sigurno nije način djelovanja i neću dozvoliti da se ovakvo divljaštvo događa u Gradu Opatiji”, naglasio je gradonačelnik.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Pristupna cesta za zgrade o kojima je riječ se nalazi s druge strane, no ondje su građani-stanari postavili rampu, koju je komunalno redarstvo Grada danas uklonilo.

– Zanimljivo je da se rampa spušta nakon što je Grad postavio zapreke za prolaz nelegalnim putem, vjerojatno s namjerom da se onemogući prilaz za dio objekata i kako bi stanari izvršili pritisak na Grad Opatiju da im dozvoli uporabu nelegalnog puta. Isto tako je zanimljivo da je bivši gradonačelnik Ivo Dujmić od strane gradskih službi više puta upozoren da se ovom trasom odvija promet teških vozila za snadbjevanje gradilišta i nije učinio ništa po tom pitanju.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ima li tu osobne koristi o tome neću nagađati, no obzirom da kao gradonačelnik nije to zabranio, prouzročio je da se legalna cesta kroz naselje Kosićevo, izgrađena novcem građana Opatije, bez dozvole i naknade dodatno opterećuje i uništava. Dobio sam povjerenje građana Opatije da uvedem red i ja ga na ovaj način uvodim. Smeta mi kada se preko društvenih mreža, očito dobro izrežirano i organizirano govori da šaljem policiju i zaštitare na građane. Da, zaštitari su danas ovdje kako bi čuvali radnike da ih se ne vrijeđa i napada. Ja pod tim pritiscima neću posustati, vladavina prava je na prvom mjestu, svi građani moraju biti ravnopravni, a ovo je sve samo ne ravnopravnost i jednakost pred zakonom, zaključio je gradonačelnik Kirigin.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari