U Čavlima se okupilo 500 zvončara! Nakon povorke, u 16 sati Zvončarska simfonija

Foto: Riječanin

Povorkom 500-tinjak europskih i hrvatskih zvončara u susjedstvu Čavle, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, započinju Festivali susjedstva EPK

Prvi je to od niza festivala susjedstava koji će se tijekom 2020. godine održati u mnogim drugim mjestima diljem Primorsko-goranske županije.

Današnja zvončarska manifestacija počela je u 12 sati okupljanjem ispred OŠ Čavle. Nakon toga je povorka zvončara krenula Ulicom Čavja do Trga hrvatskih branitelja u Čavlima. U isto vrijeme, također u 12 sati na Trgu hrvatskih branitelja održava se protokolarni dio Otvorenja Festivala susjedstava.

Povorku od 500-tinjak zvončara predvode Karlovački bubnjari, na čelu povorke su njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, dok su na začelju domaćini, Grobnički dondolaši.

U povorci sudjeluju još i Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske.

Duž trase zvončare predstavljaju voditelji na čak tri pozornice.

Nakon povorke, na Trgu branitelja s početkom u 16 sati bit će izvedena jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika i gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića kao i samih zvončara te Karlovačkih bubnjara.

Riječ je o svojevrsnoj jazz improvizaciji koja spaja glazbu, ritam i zvona, audio-vizualni doživljaj koji glazbu pretvara u obredni ritual. „Bit će to jedan duet bubnjara i zvončara“, najavio je Majstorović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari