AKVARELI I PARKOVI

U centru grada otvorena izložba posvećena Dragutinu Kišu, jednom od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci, na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Dragutin Kiš – akvareli i parkovi“, posvećena radu jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, koji je svojim radom doprinosio razvoju i vrijednosti perivojne arhitekture, kao i podizanju razine nacionalne svijesti o važnosti perivojne arhitekture.

Otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca te ravnateljica Direkcije za gospodarenje zemljištem Gabrijela Kiš Jerčinović, organizatorica izložbe.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Dragutin Kiš (Našice, 18.10.1924. – Zagreb, 24.12.2010.), pejzažni arhitekt, radio je u kao voditelj „Centra za pejzaž“ u Urbanističkom institutu Hrvatske. Samostalno i u stručnim timovima radio je na brojnim programima, studijama i projektima za prostorne planove, tipologiju krajolika, uređenje pejzaža prirodnog okoliša, javnih parkovnih površina, javnih gradskih prostora, turističkih lokaliteta i obiteljskih gospodarstava. Kao svestran umjetnik i inženjer pokrenuo je brojne inicijative kojima se promiče perivojna arhitektura, zaštita prirodne i kulturne baštine, te zaštita prirodnog okoliša.

Kako je kazala organizatorica izložbe Kiš Jerčinović, mnogi njegovi projekti predstavljeni su i na ovoj izložbi, a jedan od njih krasi i naš grad – po njegovom projektu je izveden Kazališni park ispred HNK Ivana pl. Zajca.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

„Drago mi je da na Korzu možemo vidjeti ovu izložbu radova doajena pejzažne arhitekture u Hrvatskoj, s jedne strane kao zahvala prof. Kišu na njegovoj aktivnosti u kontekstu ozelenjivanja urbanih površina, a naravno s druge strane kao podsjetnik na važnost zelenih površina u gradovima“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Pročelnik Škunca istaknuo je kako je ova izložba dobar pokazatelj kako zelene površine mogu pridonijeti ne samo atraktivnosti grada i biti evokacija na prošla vremena, kako u primjeru obnove Kazališnog parka, već koliko su važne i za rekreativne i zdravstvene potrebe građana.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Istovremeno s postavljanjem izložbe na postamentima na Korzu, postavlja se i izložba akvarela „Dragutina Kiš“ u Galeriji Bruketa 2, Strossmayerova 1 u Rijeci, pored Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

„Promicatelj struke, projektant ugode i ljepote, Dragutin Kiš je i slikar akvarelnih doživljaja o kojemu su pohvalno i nadahnuto pisali brojni povjesničari umjetnosti poput M. Pejića, J. Baldanija, S. Vereš, M.Z. Martić, B. Hlevnjak i drugi. U slikarskom opusu zastupljeni su mu pejzaži, marine, aktovi, cvijeće i voće. Dio stvaralaštva ovog humaniste par exallance možete pogledati i na ovoj posebnoj izložbi koja će trajati do 25. listopada 2020“, stoji u pozivu na izložbu Galerije Bruketa 2.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Cijeli stručni i slikarski opus predstavljen je i u monografiji iz 2015. godine istog naziva kao i danas na Korzu postavljena izložba te donosi brojne podatke o Kišovom radu – od činjenice da je osmislio park Predsjedničkih dvora (vile Zagorje) i projekt obnove Maksimira do toga da je pokrenuo inicijativu obnove Arboretuma Trsteno kod Dubrovnika ili pak za izbor perunike kao hrvatskog nacionalnog cvijeta.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari