GIOVANNI MORBIN

Galerija | U centru grada postavljena znakovita umjetnička instalacija talijanskog umjetnika Morbina!

Foto: Facebook Rijeka2020

U subotu 10. listopada od 15.00 sati u Ulici Pavla Rittera Vitezovića postavljena je umjetnička instalacija AutomaTic talijanskog umjetnika Giovannija Morbina koja ondje ostaje do 31. prosinca 2020.

Umjetnička instalacija AutomaTic sastoji se od deset pokretnih rampi koje se pri prolasku pješaka aktiviraju i zaustavljaju pod kutom od sedamdeset stupnjeva.

Foto: Facebook Rijeka2020

Prolaznici lišeni konteksta umjetnikova opusa ulicom mogu prošetati ne pridajući zaustavljenim rampama posebnu pažnju. No ova instalacija poziva na opažanje „upisane opasnosti“, naime kut pod kojim se podignute rampe zaustavljaju isti je kao kut koji s tlom stvara ruka u fašističkom pozdravu.

Giovanni Morbin ovim se radom nastavlja na seriju radova „Kut pozdrava“ te ostaje vjeran umjetničkoj strategiji kojom, riječima kustosa Daniele Capre, namjerno izbjegava jasnoću i didaktičnost i ne odaje svoj politički stav.

Ono što pak instalacija komunicira jest da i nakon gašenja političkih režima i odricanja od određenih ideologija, neki obrasci mišljenja i destruktivni nagoni ipak nastavljaju tinjati u pozadini.

Foto: Facebook Rijeka2020

Nakon više od sto godina od početka D’Annunzijeve okupacije Rijeke, u tijeku koje se uvelo korištenje „rimskog pozdrava“, Giovanni Morbin stavlja nas u stanje pripravnosti pri susretu s instalacijom. Prolazeći kroz postav možemo izbjeći interakciju s rampama, no jesmo li im zaista uspjeli pobjeći, smijemo li AutomaTic ispustiti iz vida?

Ova se umjetnička instalacija postavlja u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i programskog pravca Doba moći, a dio serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep u organizaciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Foto: Facebook Rijeka2020

Postavljanje instalacije dio je bogatog programa koji se tijekom cijele subote, 10. listopada održava u prostoru MMSU-a i okolnim lokacijama (caffe bar Jadran kod MMSU-a, dvorište i zgrada PIK-a, Piko dućan kod MMSU-a itd.)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari