PGŽ ULOŽILA 3 MILIJUNA KUNA

U Centru za obuku interventnih službi PGŽ započela izgradnja novih poligona

Pripadnici inženjerije Hrvatske vojske danas su u Centru za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama započeli radove na izgradnji novih požarnih poligona i vježbališta

Tim povodom Centar su obišli župan Zlatko Komadina, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice predvođeni glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem i predsjednikom HVZ Antom Sanaderom, zapovjednik operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan sa suradnicima, predsjednik VZ PGŽ Slavko Gauš, županijski zapovjednik Mladen Šćulac, zapovjednici Istarske i Ličko-senjske županije, Dino Kozlevac i Hrvoje Ostović te zapovjednik JVP Rijeka Hinko Mance.

Tijekom obilaska istaknuta je dugogodišnja dobra suradnja HV-a i vatrogasne zajednice.

Glavni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je Vatrogasnu zajednicu PGŽ kao izuzetno ekipiranu i uvježbanu za najzahtjevnije zadatke, a Centar u Šapjanama istaknuo kao poligon za osposobljavanje vatrogasaca iz cijela Hrvatske ali i mjesto održavanja uspješnih međunarodnih vježbi.

“Suradnja koja će se ostvariti s Ministarstvo obrane i s kojom će se izgraditi ovaj Centar obuke nije od jučer, već dugi niz godina jedni drugima pomažemo, izmjenjujemo resurse i zajedničkim snagama stvaramo sposobne vatrogasne postrojbe. Zajedničkim snagama napraviti ćemo Centar koji će biti na usluzi svim snagama Domovinske sigurnosti”, rekao je Tucaković.

General Tuškan zahvalio se vatrogascima na svemu što za sigurnost naših ljudi, a posebno za aktivnosti kroz ova tri mjeseca tijekom pandemije. “Hrvatska vojska i vatrogasci surađuju dugi niz godina i to ne samo na direktnim akcijama gašenja požara i drugim akcijama koje su vezane za spašavanje ljudi, nego i na razvoju taktika, tehnika i procedura”.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je Hrvatskoj vojska objekt u Šapjanama predala na 50 godišnje korištenje Vatrogasnoj zajednici PGŽ.

“Moram također reći da je jedino Županije osiguravala novčana sredstva za ovo što je građeno i što vidite. Do sad je u njega PGŽ uložila tri milijuna kuna. Želimo da se razvoj centra financira ili iz državnog proračuna ili da uđe u iduću perspektivu europskih fondova“, rekao je ističući da je ukupna procijenjena vrijednost ulaganja oko 70 milijuna kuna. To obuhvaća, između ostalog, izgradnju tunela i bazena te željezničkog kolosijeka za vježbe intervencija. U Šapjanama, po dovršetku Centra, bilo bi zapovjedno mjesto vatrogasne zajednice PGŽ, izmješten operativni centar 112 i svih drugih žurnih službi”, kazao je župan.

Čelnici Vatrogasne zajednice danas su u Šapjanama najavlili osnivanje državna vatrogasne škole u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci kao i donošenje Strategije razvoja vatrogastva RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari