IZVANREDNA POSTIGNUĆA

FOTO U Rijeci po prvi put dodijeljene nagrade „Abasadori odgoja i obrazovanja“. Pogledajte tko su dobitnici!

Dobitnice nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ su Ana Anić Opašić iz OŠ Eugen Kumičić, Irena Peić Rančić iz OŠ Nikola Tesla i Mirela Peić iz Dječjeg vrtića Rijeka

U Salonu Grada Rijeke održana je svečana dodjela nagrada „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ koju Grad Rijeka ove godine prvi puta dodjeljuje za individualni doprinos odgoju i obrazovanju odgojno-obrazovnim radnicima iz riječkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, koji je ostvaren u prethodne tri pedagoške, odnosno školske godine.

Dodjeli nagrada su prisustvovali Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, članovi Povjerenstva za stručno vrednovanje i bodovanje podnesenih prijedloga za dodjelu nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja” te brojni odgojno obrazovni radnici.

Dobitnice nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ su Ana Anić Opašić, dobitnica nagrade iz OŠ Eugen Kumičić, Irena Peić Rančić, dobitnica nagrade iz OŠ Nikola Tesla i Mirela Peić, dobitnica nagrade iz Dječjeg vrtića Rijeka.

Dodjela nagrade trebala je biti upriličena ranije, ali je situacija s Pandemijom korona virusa odgodila taj svečani trenutak.

Uputivši čestitke dobitnicama i zahvalu svim odgojno-obrazovnim radnicima, gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako Grad Rijeka ima čitav niz različitih inovativnih i zanimljivih programa vezanih uz sustav odgoja i obrazovanja, i to je nešto što Grad njeguje čitav niz godina.

„Programi se provode kako u osnovnim školama tako i u vrtićima, a iza cijelog odgojno obrazovnog sustava stoje ljudi koji su se posvetili svom poslu, koji pak na žalost nije vrednovan onako kako bismo to željeli. Upravo iz tih razloga je i ova dodjela nagrada kojom Grad Rijeka želi istaknuti neprocjenjivu ulogu proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika i radnica u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, u izgradnji održive i demokratske škole, a time i uspješne i sretne zajednice.

Postoje obrazovni programi, standardi, kurikulumi ali će uvijek postojati oni koji će na to nadodati nešto više, a to su pokazali dobitnici ovih nagrada i vjerujem da će nagrade biti poticaj svima da se još više uključe u rad s djecom, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Nagrada se dodjeljuje u novčanom obliku, u iznosu od 7.000 kuna po osobi i u obliku pisanog priznanja.

O odlukama Povjerenstva koje je pregledalo pristigle prijave i donijelo prijedlog za dodjelu nagrade govorile su dr.sc. Lidija Vujičić i dr.sc. Jasna Krstović.

U popratnom glazbenom dijelu Svečane dodjele nastupila je Vokalna skupina Torretta.

Ana Anić Opašić

Ana Anić Opašić, s ostvarenih 16 godina radnog staža u Osnovnoj školi Eugen Kumičić, posljednjih gotovo sedam godina zaposlena je kao ravnateljica.

U protekle tri školske godine primarno se bavila poslovnim i pedagoškim vođenjem škole te usmjeravanjem i kreiranjem poticajnog školskog okruženja, doprinoseći izgradnji pozitivne kulture škole implementiranjem općeljudskih vrijednosti u kompleksnoj školskoj praksi. Koordinirala je aktivnosti s ciljem izgradnje sustava odgoja i obrazovanja koji je zasnovan na ideji poštivanja različitosti i uvažavanju.

S ciljem izgradnje inkluzivne i ravnopravne škole, tijekom 2019., godine provela je istraživanje o implementaciji inkluzije u riječkim osnovnim školama i sudjelovala u istraživačkom projektu naziva Mi možemo jednako – djeca i mladi za otklanjanje stereotipa o muškarcima i ženama. Kontinuirano je inicirala i poticala razvoj suradničkih odnosa odgojno-obrazovnih radnika unutar ustanove i sudjelovanje u procesu zajedničkog donošenja odluka.

Razvijala je partnerski odnos s roditeljima na inovativne načine, primjerice uključivanjem roditelja u organizaciju likovnog natječaja na temu tolerancije, zatim kao partnere u osmišljavanju projekata na temu građanske i demokratske pismenosti te kao predavače u svrhu profesionalne orijentacije učenika.

Koordinirala je školski volonterski klub, angažirajući učenike, roditelje i odgojno-obrazovne radnike u brojnim humanitarnim akcijama. Aktivno je sudjelovala u lokalnim i međunarodnim aktivnostima na području obrazovanja za ljudska prava i održivi razvoj koji su, koristeći se metodama terenskog i praktičnog učenja, usmjereni na teme poput solidarnosti, migracija, Holokausta.

Redovito se stručno usavršavala stječući kompetencije kojima unaprjeđuje odgojno-obrazovni rad Škole. Također, kroz brojne ostvarene suradnje sa zajednicom, školski je program obogaćivala projektima za djecu s teškoćama u razvoju, sportskim događanjima, volonterskim i ekološkim akcijama te brojnim humanitarnim projektima.

Irena Peić Rančić

Irena Peić Rančić zaposlena je kao učiteljica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Nikola Tesla s ostvarenih osam godina radnog staža u toj ustanovi.

Uz redovnu nastavu, u protekle tri školske godine vodila je Čitateljsko-stvaralačku družinu s kojom je ostvarila razne izvanškolske projekte, aktivnosti, izlete i suradnje. Pored toga, od samog početka vodi izvannastavnu aktivnost Moja Rijeka kroz koju učenike uči solidarnosti, jača njihovo znanje o vlastitom gradu, razvijajući njihovu kreativnost koristeći se inovativnim metodama praktičnog i iskustvenog poučavanja.

Organizirala je školski dio natjecanja LiDraNo, mentorirala studentice i studente Hrvatskoga jezika Filozofskoga fakulteta u Rijeci te je autorica školskih udžbenika i radnih materijala koji su i trenutno u uporabi. Koordinirala je kolegice i kolege iz škole te uz podršku stručnjaka organizirala i realizirala razne oblike nastave iz područja književnosti, drame, kulture, stranih jezika i ljudskih prava realiziranih međupredmetno kroz izvanškolske i izvannastavne aktivnosti.

Pritom je u nastavi implementirala razne inovativne alate poučavanja poput IKT-a, kvizova, zagonetki, terenske nastave i slično. Također, osmišljavala je i provodila radionice s roditeljima na temu različitosti i učiti kako učiti, a s učenicima je uspješno i kontinuirano realizirala brojne suradnje s raznim institucijama i ustanovama provodeći edukativne, kulturne i humanitarne projekte.

Redovito se stručno usavršavala stječući kompetencije kojima unaprjeđuje svoj svakodnevni odgojno-obrazovni rad.

Mirela Peić

Mirela Peić, s ostvarenih 11 godina radnog staža u Dječjem vrtiću Rijeka, zaposlena je kao odgojiteljica u skupini.

Osim primarne djelatnosti, tijekom protekle tri pedagoške godine radila je na planiranju i ostvarivanju suradnje s lokalnom i širom društvenom zajednicom, razvoju građanskih kompetencija i cjelovitog razvoja djece.

Sudjelovala je u zajednicama učenja, držala predavanja na stručnim skupovima, održavala radionice za odgojitelje te je gostovala kao predavačica na Učiteljskom fakultetu u Rijeci.

Suatorica je sportskog programa Igrom do sporta i voditeljica edukativno-zabavne radionice Mali koraci za zdraviji svijet. Kroz rad s djecom kontinuirano je razvijala svijest o važnosti kretanja.

Prva je započela s implementacijom Građanskog odgoja i obrazovanja u ustanovi te je u tom procesu pružala podršku kolegicama i kolegama u razvoju građanskih kompetencija djece.

Na inovativne je načine ostvarivala partnerski odnos s roditeljima. S djecom je aktivno sudjelovala u gradskim događanjima i brojnim humanitarnim akcijama za pomoć socijalno ugroženima i osobama s invaliditetom. Sudjelovala je i brojnim u lokalnim i međunarodnim aktivnostima na području obrazovanja za ljudska prava i održivi razvoj te se redovito stručno usavršavala stječući kompetencije kojima unaprjeđuje svoj odgojno-obrazovni rad u ustanovi.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views