U kaštelu Grada Grobnika snima se serija “Doba uskoka”!

Usporedo sa snimanjem u Gradu Grobniku, igrano-dokumentarni serijal “Doba uskoka” snima se do 20. travnja i na Krku i u Senju

U franskopanskom kaštelu Grada Grobnika ovih dana namjernike će dočekivati prizori i ljudi iz nekih minulih stoljeća. Naime, kaštel Grada Grobnika odabran je za kulisu snimanja HTV-ove igrano-dokumentarne serije “Doba uskoka” scenarista, redatelja i skladatelja Božidara Domagoja Burića.

Nakon međunarodnoga uspjeha dokumentarnih serija Hrvatski kraljevi i Republika, Hrvatska radiotelevizija (HRT) upustila se u snimanje igrano-dokumentarne serije Doba uskoka koja iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim scenama dotiče 14. i 15. stoljeća.

Hrvatska radiotelevizija je za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad, a dio njih ovih su dana prosliješeni i do Grobnika. Kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković kaže da su se uskočki kostimi izradili prema zapisima do kojih se došlo te crtežima. U izradi je pomogao i Tomislav Aralica, kolekcionar i jedan od vodećih stručnjaka za hrvatsko povijesno oružje.

Stalna ekipa serije broji oko 60 članova, a ukupno na raznim mjestima sudjeluje oko tisuću statista (200-300 po lokaciji). U pet dana snimanja u Gradu Grobniku, na Krku i u Senju bit će uključeno 280 statista te glumci Amar Bukvić (Juriša Hajduk), Dušan Bućan (Rabatta) i drugi.

Igrano-dokumentarna serija Doba uskoka sastoji se od četiriju nastavaka – svaki u trajanju od 50 minuta. U njihovoj izradi sudjeluje ista ekipa koja je pripremala Hrvatske kraljeve i Republiku, prevođena Božidarom Domagojem Burićem.

Serija bi se na Hrvatskoj radioteleviziji trebala početi prikazivati krajem iduće godine.

Foto: Riječanin

U Senju su građani imali prilike vidjeti kako male uskočke gajete napadaju veliki mletački trgovački galijun (Foto: Visitsenj)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views