ŠTO BI BILO I KAKO BI IZGLEDALA SFRJ DA SE NIJE RASPALA? Novi roman beogradskog pisca Marka Vidojkovića predstavljen u Rijeci

2018. godina je, bivša država i danas postoji, nacionalistički vođe s početka devedesetih su stradali u velikoj nesreći te narodi nisu krenuli putem otcjepljenja već su postali moderni samoupravljači. Rata nije bilo, većina značajnih tvornica iz bivše države i dalje postoji i proizvodi, primjerice pametne telefone dok je marihuana  zakonski legalizirana. Svijet je to koji nažalost nije postao stvarnost nego je produkt uma hvaljenog beogradskog književnika Marka Vidojkovića u njegovom novom romanu “E baš vam hvala”.

Povodom izlaska novog romana, u book caffeu “Dnevni boravak” održana je književna večer, a s piscem je razgovarala riječka književnica Željka Horvat Čeč. Vidojković je osim razgovora čitao i ulomke iz svog novog romana, a vrlo često i govorio o trenutnom društvenom i političkom stanju u bivšim jugoslavenskim državama. Priznaje kako mu je svijet koji je izmislio bar na trenutak vratio nadu kako ovi narodi ne moraju uvijek srljati u katastrofe i sukobe. Smatra kako u svim društvima ima pojedinaca koji svojom građanskom hrabrošću mogu pokrenuti stvari na bolje.

Inače, Vidojković je široj javnosti postao poznat po svom romanu “Kandže” za koji je dobio brojne nagrade i koji je postao najprodavanija knjiga u Srbiji, 2005. godine. Radnja romana govori o studentskim demonstracijama protiv vladavine Slobodana Miloševića 90-ih godina razobličujući ih do kraja, i bezobzirno promovirajući princip revolucionarne pravde i pravilo kako je u politici i ljubavi sve dozvoljeno.

O romanu “E baš vam hvala” rekli su:

U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše će na kraju, naravno, dobiti po nosu (uz izvesno žaljenja dostojno, ali neophodno „kršenje ljudskih prava“). Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih. Bogme, ako pronađem kapiju paralelnog sveta iz ove knjige, nećete me više videti ovde.

Teofil Pančić

Zamislite život u kojemu rutinski konzumirate izdašni ménage à trois, pa dođete u priliku – a svi o tome sanjarimo – da škicnete svoj pogreb i provjerite tko je stigao, a tko vas mrtvoga zaobišao, je li se plakalo koliko treba… Ili da upoznate svoje neznano i neželjeno dijete, ali dijete zaboga!, da vidite svoj razvitak u drugim okolnostima, općenito, da imate priliku naknadno popraviti koji izbor, osobni ili tuđi, i drugačije zaokrenuti povijesni meandar, kreirati povijest intervencijom kao multidimenzijski gerilac, kao Terminator, samo još bolje, kao heroj socijalističke revolucije!

Ako vas nešto od toga privlači, prestanite imaginirati i uzmite ovu knjigu u kojoj se ostvaruju hrabre želje i sanjarenja, satirično-akcijski SF Marka Vidojkovića, roman koji bi morao postati hit u više dimenzija i država.

Kruno Lokotar

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj