U Opatiji otvoren 14. Festival Liburnicon – Tad Williams i bogat program oduševili posjetitelje!

Foto: Liburnicon

Na krilima gotovo stotinu volontera i kroz preko trideset raznovrsnih točaka programa, u ranim jutarnjim satima okončan je prvi dan ovogodišnjeg Festivala “Liburnicon”

Preko osamsto posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i Europe, moglo je uživati u brojnim književnim i znanstvenim predavanjima, prezentacijama i promocijama knjiga, kreativnim radionicama i zabavnim igrama, uz bogat glazbeni program i brojne zabavne igre. Liburnicon je tako pokazao kako se, kroz kontinuiran rad i stalno ulaganje u ljude, uz mnogo dobre volje i entuzijazma te uz potporu lokalne zajednice može stvoriti jedan od najposjećenijih, a vjerojatno i najposjećeniji festival fantastike u Hrvatskoj, ali i regiji.

Alternativna povijest, tema ovogodišnjeg, četrnaestog Liburnicona, zahvaća brojna umjetnička djela (knjige, filmove, stripove i pjesme) koja propituju kako bi svijet izgledao da se neki od značajniji povijesnih događaja drugačije odvio – da je Njemačka pobijedila u 2. svjetskom ratu, da je Napoleon uspio osvojiti cijelu Europu, da nikad nije došlo do druge industrijske revolucije i slično.

Sama je tema vizualno vezana uz ‘steampunk’, žanr fantastične književnosti koji radnju smješta u kasno 19. i rano 20. stoljeće, u alternativni svijet u kojem cepelini lete nebom i parobrodi plove morima, a inženjeri, istraživači, izumitelji i rani industrijalci su glavni protagonisti radnje. Romani Julesa Vernea neiscrpan su izvor inspiracije za ovaj žanr, iako je on danas evoluirao i svoj izričaj ima kroz više oblika umjetnosti. Atmosferu na Liburniconu su tako krasile brojne dekoracije, od modela letećih brodova i torpeda do velikih dimnjaka, zupčanika i dijelova parnih strojeva, a cijeli su doživljaj upotpunili brojni posjetitelji odjeveni i maskirani u likove iz ovog razdoblja.

Vrhunac programa prvog dana svakako je bio dugo očekivani panel o visokoj fantastici (high fantasy) u kojem je sudjelovao Tad Williams, poznati američki autor čije su knjige objavljene u preko 17 milijuna primjeraka i prevedene na 25 jezika.

Riječ je o autoru koje je, pred više od trideset godina, sudjelovao u definiranju i pozicioniranju cijelog žanra, a aktivan je i danas te redovito objavljuje nove romane i dobiva brojne prestižne nagrade. Williams je istaknuo kako je pisanje fantastičnih romana zahtjevan posao budući da zahtjeva da se temeljito istraži povijest razdoblja u kojem je radnja smještena, budući da, iako je riječ o fantastici, čitatelji očekuju svijet koji je ekonomski, politički i društveno održiv, tj. koji ima uporište u smislenim odnosima među subjektima.

Nakon zanimljivog izlaganja uslijedila je duga i kvalitetna rasprava s brojnim pitanjima posjetitelja, među kojima su se našli i brojni hrvatski književnici i izdavači. Bitno je istaknuti kako je ovo tek početka Williamsovog angažmana na Liburniconu, budući da će sutra sudjelovati u panel-diskusiji posvećenu njegovom književnom opusu, te zajedno s književnicom Milenom Benini (koja je prevela većinu njegovih knjiga na hrvatski jezik) govoriti o svojim izvorima inspiracije i nadahnuća, o načinu kako piše i proučava materijale koje će uključiti u svoje romane, a brojni će sljedbenici njegova opusa imati priliku podružiti se sa svojim omiljenim piscem ili dobiti potpis na njegove brojne knjige.

Liburnicon već dugi niz godina radi na popularizaciji znanosti, pa su tako petak svojim predavanjem obogatili Saša Ceci i Ivan Kraljević, koji su govorili kako odgovoriti na neka naizgled jednostavna dječja pitanja (Zašto je nebo plavo? Zašto su oblaci bijeli?) na način koji će istovremeno biti i znanstveno točan i svima razumljiv.

O povijesti astronomije kao znanosti, s naglaskom na ulogu žena u astronomskim otkrićima, govorila je Vanesa Ujčić s Astronomskog centra Rijeka, i sama velika ljubiteljica fantastične književnosti i česta gošća na brojnim sličnim događanjima. Uz znanstvena predavanja Liburnicon je ugostio i više književnih događanja, među kojima se ističu predavanje poznate hrvatske književnice Milene Benini o steampunku u fantastičnoj književnosti, a o povijesti alternativne povijesti i brojnim književnim djelima koja zahvaćaju ove teme govorio je Danijel Štriga.

Da vrijeme na Liburniconu ne bude ispunjeno samo ozbiljnim stvarima pobrinuli su se članovi benda Take it Dee Dee, koji su uz poznate zvukove Ramonesa rasplesali brojnu publiku, dok su se volonteri iz udruga “Mordele” i “Zaigrana koza” pobrinuli da svatko tko želi zaigrati neku od preko stotinu stolnih društvenih igara nađe svoj stol, suigrače i facilitatora koji će im pomoći brzo naučiti pravila i savladati osnove igre.

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” najavili su još bogatiji program koji nas očekuje danas, u subotu, kada će (uz dugo očekivani panel i druženje s počasnim gostom Tadom Williamsom) program obogatiti i druga počasna gošća, talijanska umjetnica Sweet Angel, koja se već godinama bavi cosplayem (umjetnošću izrade kostima i glume nekih od omiljenih likova iz fantastičnih knjiga i filmova) te je dobitnica brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

U subotu nas također očekuje izvrsno predavanje Ivice Puljaka i Zdeslava Benzona, poznatih znanstvenika koji će pokušati pokazati kako razvoj znanosti ima pretežito pozitivan utjecaj na razvoj čovječanstva, te da živimo u ‘najboljem vremenu u ljudskoj povijesti’, kao i izlaganje fizičara Davora Horvatića koji je govoriti i nastanku svemira, teoriji velikog praska i problemima na koje ta teorija nailazi. Uz to, očekuje nas mnoštvo zanimljivih i izazovnih kvizova, koncert grupe The Winch, te veliko cosplay natjecanje i modna revija.

Foto: Liburnicon

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari