U Rijeci obilježen Dan policije: Prezentirani policijska oprema i tehnika, posebno uživali mališani

Foto: Grad Rijeka

Policijska uprava Primorsko-goranska programom za građane na Korzu obilježila je Dan policije i nadolazeći blagdan sv. Mihovila.

U sklopu Dana policije na Korzu je održana prezentacija policijskih poslova, opreme i tehnike, gdje su se građani, a posebno djeca mogli upoznati s policijskim vozilima, presretačem, simulatorom vožnje motocikla, opremom za javni red, opremom granične i kriminalističke policije. Također, građani su mogli provjeriti svoje negativne prometne bodove te saznati informacije o radu policije na promidžbenom štandu.

Također, na putničkom terminalu na Riječkom lukobranu održan je susret predstavnika policije predvođene načelnikom PUPG Tomislavom Dizdarom, zamjenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, predstavnika Lučke uprave Rijeka i drugih javnih tijela.

Na Putničkoj obali, ispred policijskog broda „Marino Jakominić“ načelnik Policijske uprave Tomislav Dizdar sa suradnicima primio je predstavnike lokalne uprave i samouprave, pravosuđa i drugih institucija s kojima policija redovito surađuje u svom svakodnevnom radu. Svima je zahvalio na dolasku i dosadašnjoj dobroj suradnji, kao i na čestitkama povodom Dana policije.  Susret je nastavljen kraćom plovidbom policijskim brodom „Marino Jakominić“ uz riječku obalu. 

Policijski brod „Marino Jakominić“ danas su također posjetili i razgledali i brojni mališani, polaznici nekoliko dječjih vrtića iz Rijeke. Posjet brodu i susret s policijskim službenicima oduševio je najmlađe, tako da su razgledali svaki dio broda, od palube, preko komandnog mosta do prostora unutar broda. Pri tom su uglas komentirali kako je brod velik, kako bi htjeli bi biti policajci kad narastu i slično.

Osim najmlađe, policijski brod izazvao je zanimanje i odraslih građana Rijeke, koji nemaju često priliku  posjetiti brod namijenjen obavljanju policijskih zadaća na moru.

Pored posjeta i razgledanja policijskog broda „Marino Jakominić“, policijski službenici  danas su se družili s građanima i na Trgu 128. brigade u središtu Rijeke.

Ovdje su građani mogli razgledati policijska vozila, „presretač“, „maricu“, motocikl, kombi vozila za obavljanje očevida, simulator vožnje motocikla…. Isto tako, pokazana je i oprema interventne policije, zaštitno-balistička oprema, oprema koju koriste policijski službenici protueksplozijske zaštite, a koji su uz opremu predstavili i svog „kolegu“ policijskog psa za detekciju eksploziva.

Pored toga, pokazana je i oprema i sredstva koje koriste kriminalistički tehničari u svome radu, primjerice kod obavljanja očevida, uzimanja otisaka i slično, a građani su kod policijskih službenika prometne policije mogli provjeriti stanje svojih negativnih bodova.

Policijski službenici su i ovom prilikom građanima dali niz korisnih savjeta i preporuka o mjerama samozaštite koje mogu poduzeti kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtve kaznenog djela. U

tu svrhu građanima su podijelili letke i brošure o prevenciji različitih kaznenih djela, nasilja, raznih oblika ovisnosti, a radi prevencije ovisnosti o alkoholu svi su mogli isprobati i „pijane naočale“, koje simuliraju različite stupnjeve alkoholiziranosti te čijim korištenjem svatko može vidjeti kako alkohol utječe na smanjenje pojedinih sposobnosti.

Foto: Grad Rijeka

Obilježavanje Dana policije i blagdana sv. Mihovila nastavlja se sutra, 27. rujna odavanjem počasti poginulim policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske i svetom misom, Danom otvorenih vrata u Rabu i malonogometnim turnirom na sportskom centu u Ronjgima, a završava akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u ponedjeljak, 30. rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari