LJUBAV, TOLERANCIJA I SLOBODA

U Rijeci obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Pod nazivom „Ljubav, tolerancija i sloboda – jače od pandemije“, ove je godine obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama posvećen cijeli tjedan raznovrsnih preventivnih aktivnosti

U suradnji Policijske uprave primorsko-goranske s predstavnicima riječke Osnovne škole Nikola Tesla te Uredom pravobraniteljice za djecu u Rijeci, ove je godine obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama posvećen cijeli tjedan raznovrsnih preventivnih aktivnosti pod nazivom „Ljubav, tolerancija i sloboda – jače od pandemije“.

Središnji događaj bio je jučer, 25. studenoga s početkom u 10,30 sati na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci, ispred Osnovne škole Nikola Tesle, gdje je u organizaciji školske psihologinje Orjane Marušić Štimac postavljena izložba likovnih i literarnih radova učenika. Obzirom na epidemiološku situaciju učenici su disciplinirano u manjim skupinama razgledavali izložbu u pratnji svojih učitelja, a potom obilazili info- punktove Ureda pravobraniteljice za djecu i Policijske uprave, gdje su pravobraniteljica za djecu Danijela Žagar i policijska službenica Ingrid Mavrić,  uz međusobnu komunikaciju s učenicima, a potom i građanima, dijelile edukativni i promidžbeni materijal s korisnim informacijama, uputama i savjetima o tematskoj problematici.

Nakon toga, učenici dvaju odjela šestih razreda prionuli su izradi likovnih i literarnih motiva na prigodnu temu, koristeći kredu u boji uz nadzor i uputu svojih učitelja likovne i tehničke kulture. Izložba radova i program izrade radova kredom potrajali su do 16,30 sati.

Dan ranije, 24 studenoga u okviru navedenih preventivnih aktivnosti, u suradnji školske psihologinje Orjane Marušić Štimac i policijske službenice Ingrid Mavrić, provedena je prva online radionica s učenicima 7a razreda na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama pod nazivom „Kako pomaže prijatelj“, a uslijedit će još tri istovrsne radionice za preostale razredne odjele učenika sedmih razreda. Na istu temu bit će provedena i edukacija tri razredna odjela učenika osmih razreda pod nazivom „Nasilje nije ljubav“.

 

Ciljevi radionica su osvještavanje učenika o različitim oblicima nasilja, njihovo prepoznavanje u konkretnim životnim situacijama te primjena učinkovitih načina sprečavanja nasilja uz informiranje što učiniti ako do nasilja ipak dođe. Uz navedeno svrha je i senzibiliziranje i motivacija za pomaganje prijateljima u nasilnim vezama, osvještavanje poželjnih ponašanja koje mogu poduzeti u situacijama kad su prijatelji u nasilnoj vezi, bez obzira da li trpe ili čine nasilje te osnaživanje učenika koji su u nasilnoj vezi da se obrate prijateljima za pomoć.

Također, jučer je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Grada Rijeke sudjelovala Marijana Žunić, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije ove Policijske uprave. Upoznavši prisutne sa statističkim pokazateljima prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji u deset mjeseci ove i deset mjeseci prošle godine, posebno je naglasila  važnost uključivanja ostalih institucija i organizacija civilnog društva u pravovremeno prepoznavanje  nasilnog odnosa i iznalaženje načina za njegovo prekidanje, odnosno pružanja pomoći pojedincima da prebrode poteškoće. Istaknula je dobru suradnju policije sa svim čimbenicima koji se bave ili dolaze u dodir s ovom problematikom kako na području grada Rijeke, tako i na području Policijske uprave, posebice s organizacijama koje pružaju smještaj na tajnoj adresi žrtvama nasilja u obitelji i koje provode psihosocijalni tretman s počiniteljima nasilja u obitelji te pružaju savjetodavnu pomoć žrtvama.

Pored navedenih aktivnosti, tijekom studenoga policijski službenici Odjela prevencije su putem platforme Zoom sudjelovali na  predavanju kaznenopravne stručnjakinje doc. dr. sc. Dalide Rittossa s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, na temu “Kaznenopravna zaštita žrtava nasilja u krugu obitelji u doba Covid-19 bolesti – izazovi za kaznenopravni sustav i društvo u cjelini”.
U istom razdoblju sudjelovali su i u istraživanju Hrabrog telefona iz Zagreba i Dječjeg doma ‘Tić’ Rijeka, koje je provedeno metodom fokusne grupe i održano putem video linka s ciljem da se unaprijedi razumijevanje čimbenika koji postoje u zajednici, a utječu na pojavnost nasilja među djecom i mladima.

Podsjećamo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Obilježavanjem ovoga Dana želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari