NAGLAŠENA JE VAŽNOST TEME

U Rijeci obilježen  međunarodni Dan crvenih haljina

U sklopu obilježavanja Dana crvenih haljina u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana su edukativna predavanja

O važnosti Dana crvenih haljina govorila je doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, specifičnosti srčanog udara kod žena prof. dr. sc. Alen Ružić, a na specifičnosti moždanog udara kod žena upozorio je dr. sc. David Bonifačić. Dr. sc. Slavica Kovačić govorila je o neurointervencijama kod žena, dok je nekoliko pacijentica podijelilo svoja iskustva o životu nakon moždanog i srčanog udara.

Pozdravivši ovu inicijativu, župan Zlatko Komadina je naglasio važnost teme s obzirom na učestalost i posljedice udara koje su znatno teže kod žena. Podsjetio je da Primorsko – goranska županija podržava javnozdravstvene i preventivne programe, te je osnivač 8 zdravstvenih ustanova koje se dobrim djelom bave ovom tematikom, bilo u prevenciji ili rehabilitaciji.

Podsjetimo, prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. U Hrvatskoj se ova zdravstveno-edukativna akcija održava treću godinu zaredom. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Također, u dobi od 20 do 39 godina moždani udar je dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Rizični čimbenici moždanog udara specifični za žene su komplikacije u trudnoći poput gestacijske šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka, korištenje kontracepcije uz pušenje te korištenje hormonalne terapije u menopauzi. Nesanica i razdražljivost kod žena se mogu pojaviti nekoliko tjedana prije moždanog udara. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30 %.

Današnja predavanja u Gradskoj vijećnici održana su uz podršku Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari